39. Magyar Filmszemle – Beszámoló az 1. napról

Január 29-én, kedden a dokumentumfilmek vetítésével (és este a nyitófilm nélküli nyitógálával) megkezdődött a 39. Magyar Filmszemle. Mi az első nap egy laza útifilmet, egy költői portrét és egy híres-hírhedt oknyomozó darabot választottunk.
Máig tisztázatlan, ki és miért verte össze múlt év júniusában az olajszőkítők után (ok)nyomozó Kármán Irén újságíró-dokumentumfilmest. Szemben a maffiával (Olajozott viszonyok) című dokumentumfilmjéről mindenesetre már akkor sokat hallhattunk – most a Szemle keretében meg is nézhetjük. Az oknyomozó riportfilmben egy magyar krimi hús-vér szereplői (volt rendőrnyomozók, vámtisztek, Sándor István egykori fedett nyomozó) beszélnek a riporternek és a nézőnek a máig felderítetlen olajügyekről és az azokhoz kapcsolódó tisztázatlan halálesetekről. Nem biztos, hogy a filmből kristálytisztán megértjük a szövevényes (bűn)ügyet, de annyi biztos, hogy minden perce izgalmas és lebilincselő. 
 
Egy egészen más világot tár fel Medgyesi Gabriella munkája, az Egy manzárd-őr feljegyzései (Négyszemközti „chatelés” Balla D. Károllyal): egy afféle modern kori remeteként élő kárpátaljai író-költő privát univerzumát. Balla D. Károly gyönyörűen használja a magyar nyelvet, még élőbeszédben is tökéletesen, szinte irodalmiasan fogalmaz – a róla készült portréfilmben hallható őszinte mondataiba még az is örömmel feledkezhet bele, aki eddig egy sort sem olvasott tőle (ő volt egyébként az, aki a TÁRKI előítéletességet kutató közvéleménykutatásának eredményeire – melyek szerint a magyar társadalom többsége elutasítja a valójában nem is létező piréz kisebbséget – reagálva kijelentette, hogy ezentúl piréznek vallja magát). 
 
Más földrész, más generáció: két 17 éves fővárosi fiatal, Pálos Péter és S. Takács András laza útifilmjében New York és Budapest között próbál párhuzamokat és ellentéteket keresni. Habár a srácok munkája technikailag profin elkészített darab, lényegét tekintve nem sokban különbözik azoktól a home videóktól, amilyeneket akár mi magunk is forgatunk nyaralásunk, utazgatásunk közben. Habár a New York – Budapestben olyan sztárok is feltűnnek, mint Eperjes Károly és Sting (!), a film felszínesen kezeli a saját maga által feltett kérdéseket, a fiatal alkotók minduntalan az előtérbe tolakodnak, ezenkívül a mű közhelyes zeneválasztásával is elkeserít. 
 
 
 
Szerdára ajánljuk:

Mammut, 17.45: Szemben a maffiával (Olajozott viszonyok) – Kármán Irén híres-hírhedt filmjét szerdán is megnézhetjük. 

Mammut, 18.00: Hosszú utazás – Böszörményi Zsuzsa és a finn Kai Salminen dokumentumfilmje egy szögesdróttal kettészakított ikerfalu, Szelmenc abszurd helyzetéről mesél (Nagyszelmenc Szlovákia, Kisszelmenc Ukrajna része). 
 
 
fürkész
2008.01.29
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.