39. Magyar Filmszemle – Beszámoló a 2. napról

A 39. Magyar Filmszemle második napján, január 30-án továbbra is a dokumentumfilmeké volt a főszerep, de mellettük tudományos-ismeretterjesztő munkákat is láthattunk, melyekből például „megtanulhattunk” nemezelni.
A Szelíd szálakon (A nemezelésről), ahogy azt alcíme is jelzi, a nemezelésről szól. Játékosan-bájosan (például animációs betétek közbeiktatásával) mesél a nemezkészítés különböző fázisairól a birkanyírástól a kész fonalak megfestéséig, s eközben nemcsak magyar mestereket, de egy olasz műhelyt is meglátogat. Ami azonban igazán nagyszerű benne, hogy a rövid ismertető után egy nemezelő iparművész (a film rendezőpárosának hölgy tagja, Pócs Judit) a szemünk láttára készít a nemezből pompás szőnyeget, táskát és csinos kalapokat. 
 
A többszörösen díjnyertes dokumentumfilmekkel (Csigavár, Aranykalyiba, Józsi nővér és a sárga bicikli) büszkélkedő Zsigmond Dezső új munkája, az Út Calarasiba (Egy sikeres vállalkozó arcképe) a legjobb bizonyíték arra, hogy a téma valóban az utcán hever. Nem kell ahhoz kirívó, drámai esemény vagy egy különleges személy jelenléte, hogy valaki dokumentumfilmet készítsen – az Út Calarasiba főhőse például egy átlagember, Kurkó János, egy sikeres fiatal csíkszeredai vállalkozó. Az alkotó munkájának köszönhetően azonban világossá válik: habár Kurkó János akár a szomszédunk, ismerősünk is lehetne, személyében nincs semmi átlagos. 
 
A Falusi románc (Meleg szerelem) alkotójának, Bódis Krisztának gender dokumentumfilmje, a Báriséj / Nagylány (Nőszerepek) a békési oláh cigány közösség nemi szerepekre, elsősorban a nőkre vonatkozó szigorú szabályait mutatja be. A roma lányok, asszonyok által elmesélt merev hagyományok már-már az arab világot vagy a középkori feudalizmust juttatják eszünkbe (a lovári társadalomban a nő egyértelműen másodrendű a férfihoz képest, jogai tulajdonképpen nincsenek, csak kötelességei). Az alávetett helyzetükbe beletörődő, sőt azzal büszkélkedő nők hozzászólásaiban azonban többször felvillan a férfiuralom elleni feminista lázadás apró csírája – és ezt a hőseivel egyértelmű szimpátiát mutató rendezőnő nagyon szépen, finoman ábrázolja. 
 
 
Csütörtökre ajánljuk: 
Mammut, 15.00: Életek énekeBereczki Csaba zenés kreatív dokumentum-játékfilmjében erdélyi cigányzenészeket ismerhetünk meg: hegedűsöket, énekeseket, gitárosokat, akik egy 76 éves korában meghalt híres magyar cigányzenész halála miatt gyűlnek össze. 
Mammut, 20.15: Vidrasors – Török Zoltán tudományos-ismeretterjesztő filmjében a bájos állatkákról mesél. Közelebbről: egy megmentett kisvidra fordulatos sztoriján keresztül mutatja be, hol él Európában vadon a legtöbb vidra (a megoldás: Magyarországon, Somogy megyében). 
fürkész
2008.01.30
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.