39. Magyar Filmszemle – Beszámoló a 4. napról

Tolnai Szabolcs Danilo Kiš-adaptációja, Alföldi Róbert jól sikerült bemutatkozó nagyjátékfilmje és egy, a Föld kizsákmányolt gyermekeiről mesélő költői dokumentumfilm – negyedik, pénteki napján feléhez érkezett a 39. Magyar Filmszemle.
Tolnai Szabolcs, az Arccal a földnek rendezője az 1935 és 1989 között élt, szabadkai születésű szerb-magyar író, Danilo Kiš írásai alapján, a magyarok mellett szerb színészek közreműködésével készítette el Fövenyóra című fekete-fehér filmjét, melynek író főhőse visszatér gyermekkora helyszínére, hogy emlékezzen és kutasson – többek közt a II. világháborúban eltűnt, zsidó származású apja után (és ezzel párhuzamosan persze saját maga után is). A Fövenyóra visszafogottan, fegyelmezetten és gyönyörű képekben mesél, de sajnos – Kiš magával ragadó hangulatú írásaival ellentétben – nem visz magával világába, kívül maradunk univerzumán. 
 
A Nyugalom – a lassan már veterán színházi színésznek és rendezőnek (és újabban -igazgatónak) számító Alföldi Róbert bemutatkozó nagyjátékfilmje – szintén adaptáció: Bartis Attila A nyugalom című regénye alapján készült, ami egy egykor ünnepelt, ám mára idegbeteg emberi ronccsá vált színésznő és felnőtt fiának beteges kapcsolatát ábrázolja. Alföldi filmjében hitelesen adja vissza, ahogy az önzés, az uralkodási vágy, a pusztító neurózis mint egy ragály terjed anyáról fiára (majd annak szerelmére is), és megmérgezi, tönkreteszi mindenki életét. A rendező jó érzékkel teremt atmoszférát a többnyire a négy fal közt játszódó kamaradarabban és (nem túl meglepő módon) a színészvezetésben is igazán remek. Az anya szerepe igazi jutalomjáték Udvaros Dorottya számára, de rajta kívül az összes többi színész is nagyszerűen teljesít. 
 
Az Another Planet / Másik bolygó különleges alkotás: Moldoványi Ferenc rendező nagyszabású vállalkozásának keretében három földrész (Dél-Amerika, Afrika, Délkelet-Ázsia) négy országát (Ecuador, Mexikó, Kongó, Kambodzsa) kereste fel, hogy dokumentumfilmet forgasson kizsákmányolt, alávetett helyzetben élő gyermekekről (gyerekmunkásokról, -prostituáltakról és -katonákról). A megdöbbentő, tragikus sorsokat dokumentáló képsorokat játékfilmes keretbe helyezte, s mindez végül filmjében bolygónk jelenkori állapotáról szóló globális üzenetté áll össze. 
 
 
Szombatra ajánljuk: 
Mammut, 14.00, 15.30 és 17.45: IN MEMORIAM-vetítések három, a múlt évben elhunyt filmalkotó életművéből (14.00: Gaál István: Magasiskola – a vetítés előtt könyvbemutató; 15.30: Ember Judit: A határozat; 17.45: Erdőss Pál: Indián nyár; Méry Zsuzsa: Pocsolya
Mammut, 16.30 és 18.00: A 39. Magyar Filmszemle alkalmából A Magyar Mozgókép Mesterei díjjal kitüntetett művészek munkáinak vetítése (16.30: Gyulai Líviusz: Új lakók; Szindbád, bon voyage; Az én kis városom; Könny nem marad szárazon, avagy Gertrúd, a nevelőnő; De Ronch kapitány naplója; 18.00: Kósa Ferenc: Tízezer nap
fürkész
2008.02.01
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.