39. Magyar Filmszemle – Beszámoló a 8. napról

A 39. Magyar Filmszemle utolsó, keddi napján, február 5-én a 18 órakor kezdődő díjkiosztó előtt még látástól vakulásig rövidfilmeket nézhettünk – összesen 24 darabot (köztük a későbbi győztest is).
A vetített kisfilmes munkák között meglepően sok volt a történelemmel-politikával foglalkozó, arra közvetlen vagy közvetett módon reflektáló mű. Salamon András (Getno) Meséld el... című alkotása a nyilasok gaztetteiből (az 1945-ös Dunába lövések) indul ki, majd egy gyönyörű átvezetéssel napjainkhoz köti a véres eseményeket. Az Odaát, az eddig dokumentumfilmesként ismert Szalay Péter (Határeset, Mai módi) kisfilmje a Vasfüggöny utolsó áldozatának állít emléket (szintén) szavak és párbeszédek nélkül, pusztán a képek (köztük egy kisfiú rajzai) erejének segítségével. 
 
Végh Zsolt – Stefanovics Angéla – Kálmánchelyi Zoltán alkotótrió (Legkisebb film a legnagyobb magyarról, uristen@menny.hu stb.) vicces, játékos áldokumentumfilmjében, az Öszödik pecsétben az őszödi beszédre és egyéb, azóta is aktuális nagypolitikai történésekre reagál – A Da Vinci-kód mindent mindennel összefüggésbe hozó stílusával összeszikráztatva a hazánkban történteket. Nemes Csaba rendezése, a Remake pedig nem is egy rövidfilm, hanem egy összesen 10 animációs kisfilmből álló szkeccsfilm, ami az MTV ostromától kezdődő időszakot ábrázolja különböző nézőpontokból elmesélve, időnként akkori riportműsorokat is felhasználva. 
 
A Malter, Béres Dániel kisfilmje egy, az NDK-ból származó kisfiú, Thomas és a 10 éves, magyar Pali barátságáról, majd annak megszakadásáról mesél a berlini fal leomlását követő zavaros időkben, majd a jelenben, amikor – ha csak szimbolikusan is – mintha még mindig létezne az a bizonyos fal. A történelmi-politikai rövidfilmek mellett számos nagyszerű alkotást láthattunk, melyek a hétköznapokat dolgozták fel megkapó hangulat, remek színészi játék és hiteles környezetrajz hozzáadásával. Mivel egyszerűen képtelenség lenne mindet áttekinteni közülük, pusztán felsorolnánk a legkiemelkedőbbeket: ilyen volt az Uszodai tolvaj (Horváth Lili), a Hanna (Lakos Nóra), a Semleges hely (Szilágyi Zsófia), a 3 (történet a szerelemről) Ujj Mészáros Károlytól és a Farkasember (Vécsei Márton). 
 
 
A későbbiekre ajánljuk: 
Habár a Szemle már – a díjazott művek kihirdetésével – lezárult, kapcsolódó programokból bőven maradt még. Február 6-án, szerdán például a Bem mozi műsorra tűzi a 39. Magyar Filmszemle díjnyertes filmeit. A teljes program csak a vetítés napján lesz elérhető, ezért érdemes a www.bemmozi.hu oldalon tájékozódni. Jegyrendelés, helyfoglalás az alábbi telefonszámon: 316-09-43. A Bemhez hasonlóan az Urániában szintén a nyertes munkákat vetítik a 6-i napon. Bővebb információ: www.urania-nf.hu
A Szemlén immár 10 éve tevékenykedő Országos Diákzsűri bestOFF 99–08 Filmfesztivált rendez február 7-8-án a Toldiban (erről hamarosan lásd külön ajánlónkat), ahol 9-én megtartják szokásos díjátadójukat és levetítik a Diákzsűri által idén díjazott filmeket. 
További kapcsolódó programokról itt olvashattok. Az est.hu hamarosan a 39. Magyar Filmszemle 8 napját összegző, záró beszámolóval is jelentkezik. 
fürkész
2008.02.05
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.