39. Magyar Filmszemle – Vissza- és előretekintő

A január 29. és február 5. között zajlott 39. Magyar Filmszemlén összesen 388 alkotást láthatott a közönség, ebből 102 volt a versenyfilm. A versenyben lévő 18 nagyjátékfilm közül többel már találkozhatott a közönség, de hamarosan a mozikba kerül néhány eddig még be nem mutatott Szemle-film is.
A nagyjátékfilmes kategória kilenc versenyfilmjét (a produceri díjat elnyerő A Nap utcai fiúk, Casting minden, az idei Szemle legjobb elsőfilmjének választott Kalandorok, Lányok, Megy a gőzös, a rendezői díjas Nincs kegyelem - PD emlékére, Off Hollywood, a legjobb látvány díjával kitüntetett Overnight, Zuhanórepülés) tehát már korábban bemutatták, azok – néhányukat kivéve – jelenleg is megtalálhatók a mozik műsorán. 
 
Az eddig még be nem mutatott művek közül legkorábban Alföldi Róbert bemutatkozó nagyjátékfilmjével, a Nyugalommal találkozhatunk, amit február 21-én mutat be a Hungarotop. Bartis Attila A nyugalom című regényének adaptációjában egy egykor ünnepelt öreg színésznő és általa a végletekig elnyomott felnőtt fia kapcsolatának alakulását figyelhetjük. Az idei Szemle egyik legnagyobb meglepetése (csalódása?) volt egyébként, hogy nem a filmben női főszerepet játszó Udvaros Dorottya nyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. 
 
Március 6-án jön a Hungaricom forgalmazásában a több szálon futó, rengeteg karakterrel dolgozó felszínes, ám roppant szórakoztató Pánik, Till Attila első nagyjátékfilmje, amely egyrészt megnyerte a filmhu-n tartott közönségszavazást, tehát a 39. Magyar Filmszemle közönségdíjasának tekinthető, másrészt női főszereplője, Gubik Ágnes volt az, aki elég meglepő módon elhalászta a legjobb színésznő díját Udvaros Dorottya elől. 
 
Az „egy hazatérő tékozló fiú” és frissen megismert húga sorsáról mesélő, lassú sodrású, szuggesztív Delta a Budapest Film tájékoztatása szerint idén ősszel kerül a mozikba. A Johanna rendezőjének, Mundruczó Kornélnak legújabb alkotása a Szemle legfontosabb díját, a fődíjat jelentő Arany Orsó-díjat nyerte és egy másik szintén igen fontos elismerést, a Szemlén résztvevő külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, ezenkívül férfi főszereplője, a mű zenéjét is szerző Lajkó Félix a legjobb eredeti filmzenének járó kitüntetésben részesült. 
 
Dettre Gábor elrontott „társadalmi krimijének”, a Tablónak már megvan a hivatalos forgalmazója, de még nem tudni, mikor kerül mozikba a film. Értesüléseink szerint az imádnivaló, fergetegesen vicces dokumentum-játékfilmnek, a Bahrtalo! (Jó szerencsét!) címűnek is lesz hamarosan forgalmazója. Tehát a közeljövőben a fenti három művön kívül ezt a két filmet is megnézheti az, aki esetleg a Szemlén elmulasztotta. 
fürkész
2008.02.06
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.