28 héttel később

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (27)
Öt évvel később az Intacto spanyol rendezője, Juan Carlos Fresnadillo készített ráadást Danny Boyle (Sekély sírhant, Trainspotting, Millions) 28 nappal később című zombifilmjéhez. Végre egy folytatás, ami nem okoz csalódást!
28 héttel, azaz hét hónappal az első rész történései után Londont és Nagy-Britanniát az országba érkező amerikai katonák megtisztították a zombiktól (pontosabban a fertőzöttektől). Az országban megkezdődött az újjáépítés, és fertőzésmentes övezetet hoztak létre a főváros egyik kerületében. Csakhogy a titokzatos vírus újra felüti a fejét... 
 
A 28 héttel későbbnek az a titka, hogy csak egészen lazán kapcsolódik az első részhez, a spanyol alkotók gyakorlatilag egy attól teljesen független filmet hoztak létre (ugyanakkor természetesen megvannak a kapcsolódási pontok a két mű között: a zombik itt és most is villámgyorsak, és nem zombinak, hanem fertőzöttnek hívják őket, ezenkívül a szemkinyomás motívumát is átörökítették). 
 
A 28 nappal későbbnek a bizonytalanságra építő visszafojtott feszültsége helyett itt sokkal több akciót kapunk. Fresnadillo és szintén spanyol operatőre gyakran használ kézikamerát, amitől a legtöbbször rendkívül valósághű, egyenesen dokumentarista jelleget kapnak még a zombitámadást ábrázoló jelenetek is. Az alkotók a 28 napétól teljesen eltérő világot hoztak létre: a 28 héttel később szinte végig katonai környezetben játszódik. 
 
A filmbeli figurák is teljesen újak: egy négytagú család (az apa szerepében Robert Carlyle látható), egy orvosnő (Rose Byrne) és egy amerikai katona összefonódó sorsán keresztül figyelhetjük, ahogy újból kialakul az apokaliptikus helyzet. Emiatt a film sokkal személyesebb az előzőnél (mivel többet tudunk meg a hősökről), ám egyben sokkal távolságtartóbb is – elsősorban hatásában és hangulatában, ami a közbeiktatott technikai eszközöknek köszönhető: gyakran látjuk ipari kamerák felvételeit, de olyan is van, hogy a katonák fegyverének távcsövén vagy éjjellátón keresztül kapjuk a képet. 
 
A benne látható durvaságok ellenére egyértelmű, hogy a 28 héttel később nagyon okos horror: nem zsigeri hatást akar elérni, inkább politizál és moralizál. Az amerikai segítség ambivalenciájának, kétélűségének (lásd: Vörös Kód) és az ellenség közé keveredő civilek lelketlen lemészárlásának megjelenítése nagyon erős politikai párhuzam, a karakterek számára pedig nem a túlélés és a menekülés az egyedüli fő szempont: számos erkölcsi választás elé kerülnek. 
 
Mindezzel együtt a 28 héttel később nincs olyan jó, mint a 28 nappal később volt, de egyáltalán nem okoz csalódást. Kíváncsian várjuk a 28 hónappal későbbet! 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar és angol felirat. A jórészt magyar felirattal ellátott extrák közt előzetest, két kimaradt jelenetet, egy negyedórás werkfilmet, két 7-7 perces kisfilmet (az egyik a fertőzöttekről, a másik az akciójelenetekről szól) találunk, ezenkívül két képregényszerűen megcsinált animációs filmet, melyek az előző film, a 28 nappal később sztoriját egészítik ki. A feliratozás nélküli audiokommentárt a rendező és a producer-társ-forgatókönyvíró mondja fel. 
 
28 Weeks Later, 2007 * 96 perc * InterCom * (18) 
fürkész
2008.02.03
|
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
24
K
25
Sze
26
Cs
27
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.