Hatalmas szív

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (6)
Michael Winterbottomnak a magyar mozikat sajnálatos módon elkerülő alkotásában, egy elrabolt újságíró tragédiáját rekonstruáló dokumentarista drámában Angelina Jolie pályája eddigi legkiemelkedőbb alakítását nyújtja.
A Wall Street Journalnak dolgozó és nem sokkal 9/11 után, 2002. elején a pakisztáni Karacsiban tevékenykedő újságírót, Daniel Pearlt szélsőséges iszlám terroristák rabolják el, mikor az egyik vezetőjükkel készítendő interjúra igyekszik. Az ügyben induló lázas nyomozás és az idegtépő várakozás napjait terhes feleségével, Mariane-nal (Jolie enyhe francia akcentussal előadott alakítása) a középpontban követhetjük végig. 
 
A leginkább a rendező Guantánamo című korábbi alkotására emlékeztető műben nincsenek nagy, drámai fordulópontok, hiszen a film szinte végig feszült minden egyes pillanatában, ahogy hiányoznak (azaz egyáltalán nem hiányoznak) a hollywoodiasan, drámaian kitartott nagyjelenetek is. A film minden egyes képkockája egyforma súllyal bír, és éppen ettől a dedramatizálástól lesz olyan drámai az egész. 
 
A Hatalmas szív rengeteg belsővel, kevés vágással, hosszú jelenetekkel dolgozik, mégis végig egy thriller feszültségét hordozza magában, és annak ellenére végtelenül megrázó, hogy előre tudjuk, mi lesz a vége, hiszen a hír annak idején bejárta a világsajtót. 
 
Mindezek miatt az alkotás olyan erőteljes hatású, hogy az érzékenyebb nézőkből – hasonlóan A United 93-as című filmhez – minden bizonnyal nemcsak érzelmi, hanem pszichoszomatikus, fizikai reakciókat is kiválthat (például az a jelenet, amikor kiderül, mi is történt pontosan az újságíróval). 
 
A minél hűségesebb valóságábrázolás mellett Winterbottom munkája művészi hatáskeltő eszközöket is használ. A cselekmény dokumentarista módon rekonstruált, rendkívüli hitelességre törekvő fő vonalát „home videó”-szerű flash-backek egészítik ki: emlékképek villannak fel a pár régi közös életéből (megismerkedésük, esküvőjük, egy nyaralás), és fontos visszatérő képsor az is, ahogy a férfi a taxival távozik. 
 
Habár a filmben sorjázó rengeteg tényt, adatot, feliratot néha nehéz követni, az azonosulást nagyban segíti a realista fényképezés. Marcel Zyskind operatőr a legtöbbször mozgékony kézikamerával dolgozott, ami olyan intenzíven hatol be a figurák személyes terébe, hogy szinte berántja a nézőt a film hősei közé. 
 
 
Kiadás: 
Magyar, angol (és még számos) felirat, angol és magyar DD 5.1-es hang (az eszköztelen magyar szinkron nagyon jól illik a színészek póztalan játékához). A magyar felirattal ellátott extrák közt Christiane Amanpour újságírónő rövid bevezetőjét, a Bizottság az Újságírók Védelméért nevű szervezetről szóló 8-9 perces kisfilmet és egy igényesen elkészített, alapos félórás werkfilmet találunk, amely a filmezés folyamata mellett elsősorban a karakterekre koncentrál. 
 
A Mighty Heart, 2007 * 103 perc * InterCom * (16) 
fürkész
2008.03.02
|
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.