Elah völgyében

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (24)
Amerika már évek óta hadban áll, és úgy tűnik, nem csak az ún. nemzetközi terrorizmussal kell felvennie a harcot, hanem saját meggyötört lelkiismeretével is meg kell küzdenie.
Bár nekünk az iraki háború többnyire csak a híradóban vagy az újságokban jelenik meg frusztráló külpolitikai hírként, Amerikában egyre több család válik közvetlenül is érintetté a véres konfliktusban. A nem kifejezetten vígjátéki stílust erőltető Paul Haggis (az Ütközések forgatókönyvírója) a nagyvárosi paranoia után a családi veszteség és a helyőrségi élet témakörét járja körül, ám ezúttal nem sokszereplős tabló segítségével, hanem szinte kamaradráma formájában. Hősünk ugyanis egy nyugalmazott őrmester (Tommy Lee Jones), aki Irakból hazatért, ám azóta a laktanyából nyomtalanul eltűnt fia ügyében kezd nyomozni, és bár a film Új-Mexikó gyönyörű tájain játszódik, és fontos szerepet kap egy munkájába belefáradt rendőrnő (Charlize Theron) is, ez mégiscsak az apa mozija.
 
A szélfútta arcú Tommy Lee Jones megint parádés munkát végzett, hiszen egyszerre formálja meg hitelesen a minden részletre kínosan ügyelő szigorú katonát, és a kétségek mardosta szülőt - hozzá képest, ahogy az már lenni szokott, itt is mindenki csak mellékszereplő. Mivel elsősorban lélektani drámáról van szó, ne várjunk ötpercenként akciót - bár izgalom azért akad bőven -, és bár a rendező néha a túlságosan is szánkba erőlteti a tanulságot, érdemes a film üzenetére is figyelni. Ha pedig valakinek talány e cím, hát Elah völgyében küzdött meg a kis Dávid a nagy Góliáttal. 
 
 
 
Vízer
2008.04.03
|
In the Valley of Elah
amerikai krimi, 121 perc, 2007
Az Oscar-díjas Ütközések rendezőjének új drámája, melyben egy nyugalmazott őrmester nyomoz titokzatos körülmények között elhunyt katona fia után. Finoman szólva háborúellenes.
Rendező:

Paul Haggis

Forgalmazza: SPI
Bemutató: 2008. április 10.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.