Mundruczó filmje Cannes-ban

Nyilvánosságra hozta programját a májusban megrendezésre kerülő Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A Párizsban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a szervezők bejelentették, hogy Mundruczó Kornél Delta című filmjét is meghívják a világ legjelentősebb filmművészeti szemléjének versenyprogramjába. A rövidfilmek versenyébe pedig Erdélyi Dániel 411-Z című munkája kapott meghívást.
A fiatal magyar rendezőgeneráció markáns alakja, Mundruczó Kornél új filmje, a Delta meghívást nyert a május 14-én kezdődő 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába – jelentették be a szervezők pár napja Párizsban. A „fesztiválok fesztiváljaként” számon tartott cannes-i seregszemle mutatja be az év legfontosabb filmjeit. 
 
Az idei mezőnybe Mundruczó mellett többek között a Dardenne testvérek és Wim Wenders kapott meghívást. A verseny fődíja az Arany Pálma, amit a filmvilág legnagyobb elismerései között tartanak számon, sorsáról nemzetközi zsűri dönt. A cannes-i mustra elmúlt hat évtizede alatt közel ötven különböző díjat kaptak magyar filmművészek, de az Arany Pálmát magyar játékfilmrendező még nem nyerte el. 
 
A Delta világpremierje egyébként a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsóról elnevezett fődíjat, Lajkó Félix révén a legjobb filmzene díját és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját is. A nemzetközi sajtó már a budapesti Filmszemlét követően egyöntetű elismeréssel fogadta a filmet. 
 
A 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes versenyébe Erdélyi Dániel 411-Z című kisfilmje kapott meghívást. A hétperces alkotás a Katapult Filmben készült, producerei Angelusz Iván és Durst György (Duna Műhely), operatőre Pohárnok Gergely. A 411-Z a legendás Simó-osztályban 2000-ben végzett fiatal magyar rendező harmadik rövidfilmje, ami Cannes-ban a legjobb rövidfilm Arany Pálmájáért kelhet versenyre. 
 
 
A Cannes-ban versenyben lévő nagyjátékfilmek teljes listája: 
 
Three Monkeys (Nuri Bilge Ceylan
Le silence de Lorna (Jean-Pierre és Luc Dardenne
A Christmas Story (Arnaud Desplechin
Changeling (Clint Eastwood
Adoration (Atom Egoyan
Waltz with Bashir (Ari Folman) 
La frontiere de l’aube (Philippe Garrel)  
Gomorra (Matteo Garrone
Synecdoche, New York (Charlie Kaufman) 
My Magic (Eric Khoo
La mujer sin cabeza (Lucretia Martel) 
Serbis (Brillante Mendoza) 
Delta (Mundruczó Kornél) 
Linha de passe (Walter Salles
Il divo (Paolo Sorrentino
Leonera (Pablo Trapero) 
The Palermo Shooting (Wim Wenders) 
24 City (Jia Zhangke
Che (Steven Soderbergh
 
 
 
(Magyar Filmunió, bbc.co.uk) 
2008.04.25
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.