I’m Not There - Bob Dylan életei

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (18)
Miként élő emberről nem szokás hidat elnevezni, élő zenész életéről sem gyakran forgatnak filmet (tisztelet Fenyő Miklósnak, a kivételnek), Bob Dylan világának rendhagyó feldolgozása azonban olyan különlegesen jóra sikerült, hogy a legenda rajongói lehidalnak majd tőle.
Az énekes-gitáros-dalszerző (eddigi) életművének ismerői tisztában vannak azzal, hogy Dylan hosszú pályafutása során számos korszakot élt meg, de egyetlen korszakán belül is több „funkciót” látott el: egyszerre volt költő, próféta, lázadó, sztár és - úgymond - népzenész. És éppen személyiségének sokrétűsége adta az ötletet az I’m Not There író-rendezőjének, hogy hat színésszel játszassa el Dylan hat énjét, pontosabban azt a hat kitalált figurát, melyeket a zenész munkássága inspirált. Todd Haynes a Bálványrockkal már bebizonyította, hogy otthon van a zenetörténetben, a Távol a mennyországtól pedig stiláris zsenijéről árulkodott, most pedig e két adottságát ötvözve gyúrt össze egy kísérleti-szubjektív, életrajzi-filozófiai zenés képfolyamot.
 
Az átlényegülésében feledhetetlen Cate Blanchett mellett Dylan többi „énje” is kiváló szerepében, az egyes epizódok mozaikdarabokként egészítik ki egymást, a különböző korok képi megjelenítése pedig sziporkázó. És a sok fenti erény mellett ebben a filmben az a legjobb, hogy bár igazán csak az életmű ismerői élvezik majd, a többieknek sem veszi el a kedvét Dylan felfedezésétől, sokkal inkább felcsigázza kíváncsiságukat.
csmozi
2008.06.04
|
I'm Not There
amerikai-német életrajzi film, 135 perc, 2007
Bob Dylan életének és személyiségének főbb állomásai álom- és dokumentumszerű jelenetekben megidézve, hat kiváló színművész tolmácsolásában.
Rendező:

Todd Haynes

Színész:

Cate Blanchett
(Jude)

Ben Whishaw
(Arthur)

Christian Bale
(Jack)

Richard Gere
(Billy)

Heath Ledger
(Robbie)

Julianne Moore
(Alice Fabian)

Don Francks
(Hobo Joe)

Roc LaFortune
(Hobo Moe)

Tyrone Benskin
(Mr. Arvin)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2008. június 16.
(2 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
P
30
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.