A Tejút

est.hu:
8/10
|
olvasói
(0)
La voie lactée
francia filmdráma, 101 perc, 1969
Történet két fura vándorról és meglehetősen egyedi, sajátos kalandjaikról. Nem ez a Vatikán kedvenc filmje.
Rendező:

Luis Bunuel

Szürrealizmusba hajló Camino-járás szórakoztató gyorstalpalóval az eretnekségek történetéről.
A szigorú katolikus neveltetésben részesült Luis Buñuel öregkoráig megőrizte lázadó lendületét az egyházzal szemben, és ez - nézői számára a legszerencsésebb módon - sziporkázóan játékos filmeket eredményezett (pl. Viridiana; Oszlopos Simeon), melyek közül A Tejút a legszínesebb és legkövetkezetesebb. Két csavargó elindul Párizsból az évszázados zarándokúton Santiago de Compostella felé, és útközben nemcsak a katolikus hit kulcskérdéseit megelevenítő kalandokon esnek át, de meglepő fordulatokkal elővezetett, kosztümös epizódokban az egyház tanításával szembehelyezkedő, részben a dogmákat életre hívó eretnekségek történetét is megismerhetjük, sőt több ízben maga Jézus is megjelenik tanítványaival.
 
A történelmi korok és helyzetek szellemes kavalkádjának hála Buñuelnél mulatságosabb filozófia- és hittanórát azóta is ritkán tartottak, de ami még fontosabb, minden játék mögött halálkomoly vágy bújik meg a végső igazságok keresésére - a kétely és a nevetés pedig része a dolognak. 
 
Kiadás: Magyar sztereó, francia DD 5.1-es hang, magyar felirat. A fő extra egy félórás dokumentumfilm Buñuel és a hit címmel - értelmes kis darab, kár hogy a magyar felirat tele van félreértésekkel. Előzetesek, fotógaléria. 
  La Voie Lactée, 1969, 101 perc, Caesar Film (12)
nelson
2008.08.19
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.