Fél Nelson

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (19)
Ha 1-től 10-ig osztályoznunk kéne, mennyire kínos, ha tanárként a 13 éves tanítványunk ránk nyit, mikor cracktől kábultan lebegünk saját iskolánk lányöltözőjének vécéjében, a legtöbbünk valószínűleg elég magas pontszámot adna.
Hősünkkel, a harmincas brooklyni történelemtanárral és kosáredzővel, Dan Dunne-nal pedig éppen ez történik - ez a kellemetlen nyitás mégis egy szép barátság kezdete lesz: a drogfüggő, vergődő fehér férfi és a zárkózott, problémás családból származó fekete kislány, Drey között különös kapcsolat alakul ki, ami jórészt abból áll, hogy Dunne autójával rendszeresen hazafuvarozza a lányt, akiért sosem jön el az apja, illetve megpróbálja megakadályozni, hogy Drey a bátyja nyomdokaiba lépjen (azaz drogdíler legyen). A két ember viszonyának alakulásán kívül amiről még Ryan Fleck bemutatkozó nagyjátékfilmje szól, az a magány. Dunne szinte minden éjjel eljár szórakozni valahova, próbál nőkkel kapcsolatot kezdeményezni, mutatják családi körben, volt szerelmével, sőt látjuk még szex közben is - ő mégis egyedül van még akkor is, ha emberek veszik körül. Talán ez az oka annak, hogy a droghoz fordul, s talán ezért találnak egymásra a szintén kívülálló Dreyjel. 
 
A Fél Nelson igazi független film, ami egyebek mellett abban is megnyilvánul, hogy kevésbé célra tartó, mint egy hollywoodi darab: inkább ábrázolni akar valamit, nem pedig elmesélni, emiatt azonban néha kicsit lötyögősnek, lazának érezhetjük a cselekményt. Aki azonban rákap az ízére - csak hogy témánál maradjunk -, annak nagyon be fog ütni... 
 
csőrmester
2008.09.15
|
Half Nelson
amerikai filmdráma, 106 perc, 2006
Egy idealista középiskolai történelemtanár Brooklynban a heroinhoz fordul, amikor élete egyre szürkébbé és kilátástalanabbá válik. Egy nap az egyik tanítványa, Drey, a 13 éves fekete kislány rajtakapja, amint crackhez nyúl, ám az esetből furcsa barátság szövődik. Ryan Gosling igazán hálás szerepben, remek párbeszédekkel és közhelyektől mentesen.
Rendező:

Ryan Fleck

Bemutató: 2008. szeptember 18.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.