Az ajánlat

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (32)
Ha már előre tudjuk, hogy a film forgatókönyvét a véres balladáiról ismert Nick Cave írta, azért sejthetjük, hogy nem valami viháncolós-tinilányos zsúrmesét látunk majd, de ennyire sötét tónusra nehéz felkészülni.
Ausztráliában járunk, valamikor a XIX. század vége felé, és a hatóságok úgy döntenek, ideje rendet tenni a volt börtönkolónia isten háta mögötti vidékein, és a rendrakás fontos eleme - a kóborló őslakosok kiirtása mellett - a Burns banda felszámolása.
 
Az Angliából érkezett Stanley századosnak sikerült is elfognia két Burnst testvért, Charliet és a legfiatal Mike-ot, majd ajánlatot tesz Charlienak: ha megöli bátyját, Arthurt, akkor futni hagyja őket, ha nem, akkor öccse karácsony napján lógni fog - és addig már csak kilenc nap van. És a férfi elindul, hogy felkutassa a hegyek közt bujkáló testvérét, de ahogy arra számítani lehet, ígéretét nehéz lesz betartania.
 
A sivár, mégis gyönyörű ausztrál táj kellő háttérként szolgál a véres és mocskos meséhez - minden mosdatlan szereplő arcán legyek mászkálnak, az út mentén dögök oszlanak - és bár mindez talán riasztóan hangzik, Az ajánlat mégis az első perctől fogva lenyűgöző alkotás. A történet klisék nélkül boncolgatja a moralitás és igazságosság kérdését, miközben minden pillanat váratlan fordulatokat rejt, és John Hillcoat rendező nem riad vissza semmitől, hogy sokkolja nézőit, miközben mindent megtesz, hogy árnyalttá tegye szereplőit. Szóval az ausztrál western kicsit karcosabb, sokkal véresebb, és talán még jobb is, mint az amerikai. 
 
Vízer
2008.09.26
|
The Proposition
angol-ausztrál western, 104 perc, 2005
Nick Cave forgatókönyvéből készült ausztrál western egy férfiról, aki saját és öccse szabadságát csak enyhén pszichopata bátyja megölésével veheti meg, és ez nem könnyű feladat.
rendező:

John Hillcoat

Bemutató: 2008. október 9.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.