Ulrich Seidl dokumentumfilmjei

Színes, feliratos osztrák dokumentumfilmek
est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (5)
Az osztrák botrányfilmestől, Ulrich Seidltől eddig hazánkban jóformán egyedül bemutatkozó nagyjátékfilmjét, a 2001-es Kánikulát ismerhettük - a Szuez Film azonban most javít az arányokon, és csaknem az egész életművet bemutatja.
Seidl munkásságának legnagyobb részét játékfilmjeihez hasonlóan provokatív dokumentumfilmjei képezik, ezekből nézhetünk meg most ötöt, nevezetesen a Tervezett veszteség, a Házi kedvencek, a Kebelbarát, a Modellek és a Tudod, hogy van ez, Jézus címűeket.
 
Az osztrák rendező munkáiról általánosságban elmondható, hogy nem kendőzik el az igazságot (legyen szó állatkínzásról, állatpornóról vagy egy idős asszony meztelen testéről), az alkotó pedig bizarr és groteszk módon mintha mindenben a csúnyát, a rosszat és a gyomorforgatót keresné (még a két öregember egymásra találásáról mesélő Tervezett veszteségekbe is sikerül visszataszító képsorokat erőszakolnia). Seidl nem fest valami vonzó képet az osztrák emberekről, sőt úgy általában az emberekről sem (a Házi kedvencekben például határozott párhuzamot von ember és állat között), kíméletlen kritikáinak közvetítése közben azonban gyakran megfeledkezik nézőjéről és annak tűréshatáráról... 
 
Ulrich Seidl torz (vagy nagyon is szabályos?) tükrén keresztül megismerhetjük tehát a kis osztrák és cseh határfalucskák és a bennük élő özvegyek életét, az ember háziállataihoz fűződő beteges kapcsolatát, a rajongás mibenlétét, a bécsi modellvilágot, továbbá a mélyen katolikus átlagpolgárok viszonyát a hithez. Csak meg ne ártson! 
 
Tervezett veszteség - Mit Verlust ist zu rechnen, 1992, 118 perc
Házi kedvencek - Tierische Liebe, 1995, 120 perc
Kebelbarát - Der Busenfreund, 1997, 60 perc
Modellek - Models, 1999, 118 perc
Tudod, hogy van ez, Jézus - Jesus, Du weisst, 2003, 87 perc
 
fürkész
2008.09.26
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.