Jules és Jim

est.hu:
10/10
|
olvasói
10/10 (8)
A francia újhullám örök, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy François Truffaut 1962-es filmje újra megérkezett a moziba!
 A szenior filmkedvelők, kik valaha már látták, nyilván nem feledték el azóta sem a sildes sapkát viselő, bajszos Jeanne Moreaut, amint ujja köré csavarja a bohém párizsi költőket. A film születése óta felnőtt nemzedékek pedig - remélhetőleg - legalább hírből ismerik a francia újhullám e legendás darabját, s korán elhunyt rendezőjének nevét. Most pedig itt a lehetőség, hogy a filmmel is ott találkozzanak, ahol egy filmmel találkozni illik/kell/kötelező: a mozi sötétjében. 
 
A film az eltelt majd félszázad alatt semmit sem öregedett, ma is fiatalos és szertelen - megidézi a ‘60-as évek elejének újhullámos lendületét, annak szeretetreméltó fésületlenségével és bájos érzelmességével együtt. A huszadik század elején kezdődő és az első világháborún is átívelő szerelmi-háromszög történet szereplői a rejtélyes Catherine (Jeanne Moreau) és két ifjú bohém, a német Jules (Oskar Werner) és a francia Jim (Henri Serre). Szerelmük kiismerhetetlenül kanyargó érzelmi hullámvasútján a film nézője is kellemesen elszédül - hol a vidám és elragadó fekete-fehér képek, hol a narrátor lágy hangja, hol pedig a fülbemászó zene köti le a figyelmét. 
 
Kötelező film mindenki számára, aki volt/van/lesz szerelmes. A szó legigazabb értelmében: pompás moziélmény! 
 
Odor Emília
2008.10.29
|
Jules et Jim
francia filmdráma, 102 perc, 1962
Alapfilm a lassan megkövesülő újhullám idejéből. Klasszikus háromszögtörténet: két jó barátra jut ugyanaz a gyönyörű nő.
Színész:

Jeanne Moreau
(Catherine)

Oskar Werner
(Jules)

Henri Serre
(Jim)

Vanna Urbino
(Gilberte)

Marie Dubois
(Thérese)

Bemutató: 2008. november 6.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.