A Terminátor a filmarchívumban

Az 1984-es Arnold Schwarzenegger-klasszikus is azon 25 film között van, mely a napokban került be az Amerikai Nemzeti Filmnyilvántartó Hivatal állományába.
Ezzel az aktussal a filmeket megőrzik az utókor számára és megvédik őket a megrongálódástól. A most nyilvántartásba került filmek közt a Terminátor mellett találunk az 1920-as évekből származó „home videókat” és dokumentumfilmeket is, ezenkívül John Boorman 1972-es thrillerét, a Gyilkos túrát Burt Reynoldsszal a főszerepben és A láthatatlan ember eredeti, 1933-as verzióját. 
 
A filmarhcívum állományába kerülő filmeket a szakemberek évente válogatják össze kulturális és történelmi jelentőségük alapján. „A filmnyilvántartó hivatal segít ennek a nemzetnek megérteni Amerika filmes örökségének sokszínűségét és (ami éppoly fontos) megőrzésük és védelmük szükségességét” – nyilatkozta az eljárásról James H. Billington a Kongresszusi Könyvtártól. 
 
A megőrzés és a védelem azért is olyan fontos a régebben készült filmek esetében, mert az idők során a nitrát és acetát alapú filmszalagok elkezdenek megrongálódni, elhasználódni. Az amerikai Kongresszusi Könyvtár pedig – hasonlóan egyéb országok filmarchívumaihoz – azon dolgozik, hogy digitalizálja és megőrizze ezeket a „veszélyeztetett” filmeket és hangszalagokat az utókor számára. Ezenkívül archiválás céljából is megszereznek egy-egy kópiát saját archívumuk részére a filmalkotásokból. 
 
„Az amerikai nemzet az 1950 előtt gyártott filmjeinek mintegy felét, az 1920 előtt készülteknek pedig körülbelül 20 százalékát elvesztette” – mondta Billington, hangsúlyozva az archiválás szükségességét. Az amerikai filmnyilvántartó hivatal – amit közel 20 évvel ezelőtt a Kongresszusi Könyvtár alapított – a filmek jogait birtokló stúdiókkal együttműködésben dolgozik, hogy biztonságba helyezze a kiválasztott filmek eredeti kópiáit. 
 
Idén a két legrégebbi film, ami az archívumba került, az 1929-es, nagy áttörést jelentő Hallelujah című alkotás, melyben minden szerepet fekete színész játszott és az 1910-ben készült White Fawn’s Devotion, amit James Young Deer („Fiatal Szarvas James”), az első indián filmrendező készített. 
bbc.co.uk
2008.12.31
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.