40. Magyar Filmszemle

Palace MOM Park, Budapest Kongresszusi Központ, Uránia, Bem, január 27- február 3.

A magyar film éves seregszemléje idén jubileumi fiesztára készül. Negyvenedik alkalommal gyűlik össze a magyar filmkészítők apraja-nagyja, hogy bemutassa a tavalyi év termését a szakmának és az érdeklődő nagyközönségnek.
A január 27-én kezdődő esemény arculatát idén is két dolog határozza meg: a versenyprogram és a helyszín. A versenybe került 18 játékfilmet, 30 kisjátékfilmet, 32 dokumentumfilmet, 12 tudományos-ismeretterjesztő filmet és 9 tévéfilmet az előzsűrik választották ki a benevezett 335 alkotásból. A helyszín tekintetében pedig folytatódik a magyar filmművészet bevásárló körútja: az esemény főhadiszállása idén a Mammut multiplexéből a MOM Park mozitermeibe költözik. (Ezenkívül lesznek vetítések az Uránia Filmszínházban, a Bem moziban és a Budapest Kongresszusi Központban is.) 
 
A játékfilmek versenyében találunk népszerű darabokat, melyek a közönség körében már bizonyítottak (Kaméleon, 9 és fél randi, Valami Amerika 2.) és olyanokat is, melyekről egyelőre még a szakma bennfentesei is inkább csak találgatni tudnak. Az ismert rendezőnevek mellett jelen lesznek elsőfilmes fiatalok is, akikre minden bizonnyal érdemes lesz odafigyelni. Szajki Péter Tarantino és Jim Jarmusch nyomdokain járó, kis költségvetésű párbeszédcentrikus bűnügyi filmje az Intim fejlövés; vagy a végzős filmművészeti egyetemisták (Nagy Viktor Oszkár, Mátyássy Áron) elsőfilmjei (Apaföld, Utolsó idők) talán az idei év nagy meglepetései lesznek. 
 
A kísérőprogramok között pedig találunk például filmplakát-kiállítást vagy számos nyilvános szakmai beszélgetést is - részletes program a www.magyarfilmszemle.hu oldalon. 
 
Odor Emília
2009.01.22
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.