Kiegészítő programok a Szemlén

A még február 3-ig tartó 40. Magyar Filmszemlén a vetítéseken kívül számos kiállítás, vásár, előadás és egyéb program is vár ránk.
Filmesek a képzőművészetben címmel nyílt például kiállítás csütörtökön a Budapest Kongresszusi Központ Lehár termében. A tárlaton Bertalan Tivadar festő, grafikus, látványtervező, író, Morell Mihály vágó, Oláh Gábor rendező és Schäffer Judit jelmeztervező munkáit tekinthetik meg a látogatók. 
 
A 2008-ban elhunyt Schäffer Judit most kiállított skiccei, jelmezei és jelmeztervei képzőművészeti jártasságának és sokoldalúságának bizonyítékai. Oláh Gábor tűzzománc kollekcióját fő tevékenységei, a rendezés, a fotózás és az írás mellett készítette. A 98 esztendős Morell Mihálynak Radványi Gézáról, Szász Péterről, Ranódy Lászlóról és Szőts Istvánról mintázott fejszobrai mellett rajzait és festészeti alkotásait is megtekinthetjük. A 40. Magyar Filmszemle életműdíjasától, a 79 esztendős Bertalan Tivadartól pedig a kiállítás bemutatja számos különböző műfajban alkotott munkáját, szürrealista festményeitől díszlettervein át a műszaki rajzokig és könyvborítókig. 
 
Január 30-tól február 2-ig tart a Magyar DVD Filmek és kiadványok vására a MOM Park bevásárlóközpont földszintjén kialakított helyszínen, az infópult mögött, ahol képviselteti magát a Mokép, a Kultúrbarlang, a Hungaricom, a Fantasy Film, valamint filmes könyvek és kiadványok sora. 
 
A Mokép magyar klasszikusok és új magyar filmek széles skáláját vonultatja fel, Jancsó Miklós klasszikusait is megvásárolhatják az érdeklődők 700 forintos áron, de a nagy magyar rajzfilmek szerelmesei is biztosan megtalálják, amit keresnek. A kínálatban ezenkívül olyan DVD-ket is találhatnak az ínyencek, mint a StefanovicsKálmánchelyiVégh trió kisfilmjei vagy a Taxidermia. Ami pedig a könyveket illeti: a Mozinet zsánerfilmes kiadványa mellett megvásárolható a vásár négy napja alatt például A drámaírás művészete is, amit „a forgatókönyvírók bibliájaként” aposztrofálnak a szakértők. 
 
DIGITÁLIS FILM/MOZI/TERJESZTÉS címmel rendeznek előadássorozatot a Budapest Kongresszusi Központ Bartók termében, ahol a következő előadásokat látogathatjuk: 
 
január 31., szombat 
10.00-10.30: D-Cinema, a felvételtől az utómunkán át a vetítésig (Magyar Filmlaboratórium) 
10.45-12.00: Digitálisfilm-forgalmazás, -értékesítés, -vásárlás előadás (Origo, Filmklik, Vezér Éva, Bálint Péter, MMKA, RTL)
12.30-13.00: HD TV digitális átállás a televízióban (Vígh Zoltán) 
13.30-14.30: Kamera-bemutató (Sony, PDW-700 XDCam, HD kamkorder és Zeiss DigiPrime objektívek, Sony EX1 Letus Extrem adapterrel) – SCHWINDL Kft., ARIZONAMPS 
 
február 1., vasárnap 
10.00-10.30: D-Cinema, a felvételtől az utómunkán át a vetítésig (Colorfront) 
10.45-12.00: A mozgóképek digitális jogai előadás (dr. Sár Csaba, Kálmán András, Kabdebó György) 
12.30-14.00: D-Cinema és eCinema bemutató Nagy Jenővel 
 
 
Akit pedig nem annyira a technika, mint inkább a filmművészet érdekel, az Nyílt médiaórákon vehet részt a Palace MOM-ban. Január 31-én 12.30-as kezdettel A magyar irodalom filmen – az adaptáció kérdései címmel tart „órát” Osztovits Szabolcs, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára. Az előadáson meghívott alkotóként részt vesz Gárdos Péter filmrendező is. 
 
Február 1-jén, vasárnap 13 órától a Felnőtt-típusok a magyar filmvígjátékban a téma, Horváth Bea, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanárának előadásában. A meghívott alkotó ezúttal Herendi Gábor rendező lesz. 
 
A Szemlén a már említetteken (és a külön cikkben ajánlott Filmplakát Kiállításon) kívül a következő kiállításokat nézhetjük meg: február 3-ig tart a Budapest Kongresszusi Központban a 40 év története werkfotókon (a Magyar Filmszemle elmúlt negyven évéről), február 6-ig a Bem moziban Bencsik János festőművész kiállítása látható Csíki László író emlékére, a Fotocella Kávézóban Szirtes András fotófestményeiből nyílt tárlat január 24-én, az Uránia Nemzeti Filmszínház pedig a „Bara Margit a magyar játékfilmben” és az „Enerva – Az elveszett paradicsom” című kiállításoknak ad helyet február 4-ig (előbbi a Magyar Nemzeti Filmarchívum fotókiállítása B. Müller Magda rendezésében, utóbbi Marjai Judit fotókiállítása, szürreális, látomásszerű képek sorozata, melyeken a magyar filmművészet elmúlt évtizedeinek jelentős alkotásaira történő utalások vannak elrejtve). 
 
 
 
(magyarfilmszemle.hu) 
2009.01.31
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.