40. Magyar Filmszemle: az Országos Diákzsűri díjai

A „nagy zsűri” mellett a január 27. és február 3. között lezajlott 40. Magyar Filmszemle Diákzsűrije is kihirdette azokat a műveket és művészeket, amiket és akiket a legjobbnak talált.
Az Országos Diákzsűri fődíját Mátyássy Áron Utolsó idők című munkája nyerte, a vidéki miliő fojtogató mibenlétének pontos dramaturgiával, őszinteséggel és alázatossággal való ábrázolásáért, valamint Vass Teréz lenyűgöző színészi bravúrjáért. 
 
Különdíjat ítéltek Szabó Simon Papírrepülők című filmjének, a szimpatikus rendezői attitűdért, mellyel képes hitelesen megjeleníteni egy őszinte és szerethető világot. A Diákzsűri tagjai ezenkívül külön köszönet mondanak a magyar filmtörténet legjobban elsülő zárómondatáért. 
 
Az elsőfilmesek közt a fődíjat a filmfőiskolai és -egyetemi hallgatók Pater Sparrow 1 című alkotásának ítélték, míg különdíjban Szajki Péter Intim fejlövése részesült. Előbbi mű a merész témaválasztásért, az újszerű megközelítésért, a progresszív és provokatív kivitelezésért, a különleges látványvilágáért és a súlyos mondanivalóért, míg utóbbi a jól kidolgozott forgatókönyvért és az erős színészi jelenlétért érdemelte ki az elismerést. 
 
 
A Diákzsűri további díjai 
 
Dokumentumfilmek: 
Fődíj: Az Ormánság senkié se (r.: Kisfaludy András)
Különdíj: Párhuzamos halálrajzok (r.: Jeles András)
 
Kisjátékfilmek: 
Fődíj: Alena utazása (r.: Ujj Mészáros Károly) 
Különdíj: Mama (r.: M. Tóth Géza) 
 
A legígéretesebb tehetség: Szeiler Péter (a Bevezetés az általános nyelvészetbe forgatókönyvíró-rendezője) 
A legjobb filmzene: Papírrepülők (r.: Szabó Simon) 
 
 
Az Országos Diákzsűri díjait február 7-én, szombaton adják át az Odeon-Lloyd moziban az este 8-kor kezdődő gálán. Előtte pedig egész nap folyamatosan a nyertes filmeket vetítik a moziban, ahogy az előtte való nap, február 6-án, pénteken is. Részletek a Diákzsűri honlapján: www.diakzsuri.hu
 
 
 
(diakzsuri.hu) 
2009.02.05
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.