Közellenségek

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (53)
A legendás Szemtől szemben rendezőjének új filmje szintén a rabló-pandúr rivalizálás romantikájára épít, ám mivel valós történeten alapszik, sajnos nem lehet izgalmasabb az életnél.
John Dillinger a harmincas évek első felében az Egyesült Államok első számú közellensége volt: két tucat bankot és négy rendőrőrsöt rabolt ki, kétszer szökött meg a börtönből, számtalanszor csúszott ki üldözői karmai közül - ám minden bűne ellenére modern Robin Hoodként szerette őt az újságírók által bőségesen táplált publikum, mert nem az emberek, hanem a bankok pénzét rabolta. Dillinger betyár volt tehát, így jogos elvárás, hogy a vásznon Hollywood Rózsa Sándora, ismertebb nevén Johnny Depp elevenítse meg figuráját. Depp szinte tökéletes a luxust és az akciót egyaránt kedvelő, jóképű bankrabló szerepében, és Michael Mann feltűnően digitális „nyersanyagra” forgatott filmje tulajdonképpen egyedül az ő jelenlétének köszönhetően nem esik darabjaira, hiszen egyes mellékszereplők egy guatemalai tévésorozat pilot-epizódjának színvonalát sem hozzák, némely fontos karakter meglepően súlytalan (különösen a Dillinger szerelmét alakító Marion Cotillard), és tulajdonképpen a cselekménynél jóval izgalmasabb maga a jelenség, az államhatárokon át bűnöző vakmerő rabló figurája, aki az FBI megerősödésének egyik fontos oka és szereplője volt. 
 
Michael Mann kétségkívül grandiózus emlékművet kívánt állítani a legendának, a Közellenségek azonban inkább tekinthető látványos kísérletnek a kosztümök és a HD-kamera összebarátkoztatására, mint maradandó mesterműnek. 
csmozi
2009.07.10
|
Public Enemies
amerikai akciófilm, 143 perc, 2009
John Dillinger, Baby Face Nelson és Pretty Boy Floyd izgalmas küzdelme a szövetségi nyomozókkal a harmincas évek bűnhulláma idején.
Rendező:

Michael Mann

Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: 2009. július 16.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.