Engedj be! (2008)

est.hu:
10/10
|
olvasói
8/10 (55)
A rövid leírás talán furcsán hangzik, de a svéd lakótelepi vámpíros gyerekmese az elmúlt évek egyik legkedvesebb filmje, amellett, hogy cseppet sem ódzkodik a vérontástól. Értik, cseppet sem!
A szőke, sápadt Oskar furcsa, magányos gyerek - sokat mond el róla, hogy hobbija a gyilkosságokról szóló újságcikkek kiollózása -, és mint ilyen, az iskolai csesztetések állandó céltáblája, elvált szülei pedig alig törődnek vele. Ezért is lébecol olyan sokat a lakótelep üres játszóterén esténként, ahol egy szép napon új barátra tesz szert. A ránézésre vele egykorú Eli is furcsa, csak másképp: ő vámpír, így nem kell iskolába járnia, viszont szintén magányos és nincs könnyű dolga, már ami a rendszerint vonakodó napi betevő megszerzését illeti. A bizarr alaphelyzet - amely csak első hallásra köszön vissza az Alkonyat sztorijára - több műfaj ügyes elegyítésére ad alkalmat Tomas Alfredson rendezőnek, aki az ifjúsági filmes elemeket remek stílusérzékkel adagolt, korántsem visszafogott horrorral dúsítja, majd megspékeli némi családi drámával, illetve kellően sötét humorral és retrohangulattal, hiszen a nyolcvanas évek Stockholmjában járunk. 
 
A különböző alkotóelemek ellenére a végeredmény cseppet sem erőltetett, sőt az Engedj be! legfőbb erénye egyszerűsége, hiszen szinte mellékes, hogy a meleg szemű, de hűvös érintésű kislány vérszívónak született, hiszen itt a barátság, a kiszolgáltatottság és a gyermeki ártatlanság a tét. Nem véletlen volt a film a tavalyi Titanic Filmfesztivál egyik közönségkedvence. 
 
Vízer
2009.06.24
|
Lat den ratte komma in
svéd horror, 114 perc, 2008
Magányos kisfiú megejtő, mégis problémás barátsága egy furcsa kislánnyal, aki rendkívüli dolgokra képes, de ezt kevesen értékelik. Véres, de bájos mese.
Rendező:

Tomas Alfredson

Forgalmazza: Corner Film
Bemutató: 2009. július 2.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.