A 62. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjai

Michael Haneke osztrák rendező filmje, a Das weisse Band (The White Ribbon) nyerte az Arany Pálmát a május 24-én véget ért 62. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.
Haneke fekete-fehérben forgatott filmjével – amely az I. világháború előestéjén egy német falut fojtogató dermesztő és gonosz atmoszférát jeleníti meg – még a korábban Cannes-ban már győzelmet aratott Ken Loach és Quentin Tarantino rendezőket is kiütötte a nyeregből. Tarantino filmjének, a Becstelen brigantyknak díjazták ugyanakkor az egyik sztárját: Christoph Waltz egy SS-tiszt megformálásáért a legjobb színésznek járó elismerést kapta. 
 
A legjobb színésznő Charlotte Gainsbourg lett, aki Lars Von Triernek a mustrán brutális jelenetei miatt sokat vitatott filmjében, az Antikrisztusban szerepelt. A 37 éves színésznő azt nyilatkozta, díját Von Trierrel szeretné megosztani, mivel filmjének forgatása volt „a legintenzívebb, a legfájdalmasabb és a legizgalmasabb élménye egész életében”
 
A legjobb rendező díját a Fülöp-szigeteki Brillante Mendoza nyerte, aki Kinatay című művével volt versenyben. A zsűri díját pedig a brit Andrea Arnold kapta Fish Tank című filmjéért. Korábban, 2006-ban Arnold már elnyerte egyszer ugyanezt a kitüntetést, Red Road című alkotásával. Idén az elismerést ugyanakkor meg kell osztania dél-koreai kollégájával, Park Chan-wookkal, aki Bak-jwi (Thirst) című munkájával szintén a zsűri díját nyerte. A film egy papról szól, aki vámpírrá válik. 
 
Díjazták ezenkívül azt a kínai rendezőt is, aki annak ellenére benevezte filmjét a cannes-i filmversenyre, hogy hazájában egy 2006-os filmje miatt öt évre eltiltották a forgatástól. Lou Ye Chun feng chen zui de ye wan (Spring Fever) című filmje a legjobb forgatókönyvnek járó kitüntetéssel távozhatott. 
 
És idén sem maradt el a magyar vonatkozású siker Cannes-ban: a belga-holland-magyar koprodukcióban, részben az Új Budapest Filmstúdió gyártásában készült Lost Persons Area (Elveszett személyek körzete) című film a Kritikusok Hetén a francia szerzők egyesületének (SACD) a legjobb forgatókönyvért 2500 eurós pénzjutalommal járó díját kapta. 
 
A mű főszereplője a Fehér tenyér című magyar filmből ismert Hajdu Zoltán Miklós, zeneszerzője pedig Márkos Albert. A három nyelven, angolul, flamandul és magyarul forgatott történet Rotterdamban dolgozó magyar vendégmunkásokról szól, a főszereplő mellett pedig további nyolc magyar színész is játszik benne. 
 
 
A 62. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjai: 
 
Arany Pálma: Das weisse Band (r.: Michael Haneke) 
Grand Prix: Un prophéte (r.: Jacques Audiard
A legjobb rendező díja: Brillante Mendoza (Kinatay
A legjobb forgatókönyv díja: Lou Ye (Chun feng chen zui de ye wan
A legjobb színésznő díja: Charlotte Gainsbourg (Antichrist
A legjobb színész díja: Christoph Waltz (Becstelen brigantyk
A zsűri díja (megosztva): Fish Tank (r.: Andrea Arnold) és Bak-jwi (r.: Park Chan-wook) 
A Kép- és Hangtechnikai Főbizottság által odítélt technikai díj: Map of the Sounds of Tokyo (r.: Isabel Coixet
Munkájáért életműdíjat érdemlő művész: Alain Resnais (Les herbes follies
 
 
bbc.co.uk
2009.05.25
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:05
A hegy
amerikai film, 2018
18:10
Hová tűntél, Bernadette?
amerikai vígjáték, 2019
18:20
Need for Speed
amerikai-angol-francia akciófilm, 2014
18:30
A rózsák háborúja
amerikai vígjáték, 1989
18:45
Vadon
amerikai film, 2018
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.