Van miből választani – Miller Zoltán

Az ország egyik vezető musicalszínészét a legtöbben az Emberek zenekar frontembereként ismerték meg. Miller Zoltán Fehér és Fekete címmel jelentette meg szólóalbumát tavaly ősszel, melyet két teltházas lemezbemutató koncert követett. Most egy nagyszabású koncertshow-ra készül a Margitszigeten.

Kapcsolódó cikkek

- A két nagysikerű lemezbemutató koncert után, melyet ősszel adott a Művészetek Palotájában és a Thália Színházban, mennyiben lesz más a „Miller 2009” júniusi nagykoncertje?
 
- Alapvetően abban fog különbözni, hogy ez egy igazi show jellegű koncert lesz. A két korábbi tisztán zenei koncert volt, a színpadkép kevéssé dominált. A mostani produkció egy pontosan megtervezett és felépített műsor speciális hang- és fénytechnikával, melyet a koncert előtti héten több napon át fogunk összepróbálni a dalokkal. Abban is más lesz ez a koncert, hogy eddig még nem volt énekes sztárvendégem - a kisfiamon, Dávidon kívül. Most Mészáros Árpád Zsoltot hívtam meg, akivel musicalekből fogunk közösen énekelni. Mind ebben a musicalblokkban, mind a többi részben elhangzanak majd olyan dalok, melyeket még soha nem énekeltem, és valószínűleg nem is fogok többet. A Miller 2009 tehát új koncert lesz nemcsak a helyszínt, hanem a színpad- és fénytechnikát, valamint a zenei anyagot tekintve is. 
 
- A koncerten inkább a popénekes vagy a musicalszínész Miller Zoltánnal fog találkozni a közönség? 
 
- Sokkal nagyobb arányban leszek jelen popzenészként, mert az új lemez és a mostani életem is erről szól. A saját szerzemények, valamint az Emberek és a Csináljuk a fesztivált című műsor dalai a koncertnek körülbelül háromnegyedét töltik ki, és kibővül a musicalrész, amibe különlegességeket és plusz finomságokat tettem. 
 
- Saját szerzeményei a dalok személyes jellege miatt a kedvencei? 
 
- Természetesen az embernek a saját gyereke nagyon fontos. Ezért ha kihozok egy új lemezt, amelyen saját dalok is vannak, akkor azokat az ember a koncerten is próbálja előtérbe helyezni. Az már más kérdés, hogy a továbbiakban melyek lesznek azok a dalok, amelyek megállják a helyüket, és állandó helyet kapnak a koncertműsorban. 
 
- Milyen szempont szerint válogatta össze a koncert dalait? 
 
- Különböző „etapokban” gondolkodom. A saját dalok mellett elhangzanak majd az új lemezről olyan feldolgozások, melyeket ebben a formában még nem játszottunk el, a Csináljuk a fesztivált slágerei közül pedig azok a számok hallhatók majd, amiket abban a műsorban énekeltem. Ám ez utóbbiak is újdonságként fognak hatni, mivel korábban koncerteken még nem játszottam ezeket. Az Árpival kiegészült musicalrész jócskán megnőtt, illetve lesznek a volt zenekaromtól is dalok, de ezekből is az újabbak. Szerencsére van miből választanom. Egy dolog nem változott: a csapat, amellyel dolgozom, mert az nagyon jól működik. 
 
- A Csináljuk a fesztivált című televíziós műsort egy Máté Péter-dallal nyerte meg. Mit jelent Önnek ez a dal?  
 
- Személyes kötődést érzek Máté Péterhez, nagyon szeretem és tisztelem őt. Olyan ember volt, akinek az egész munkássága és lénye ott van a dalokban még akkor is, ha azok nem csak saját szerzeményei. A maga karakterére tudta formálni S. Nagy István dalszövegeit, és a mások által írt dalokat is úgy énekelte, mintha ő maga írta volna. Ebben biztosan hasonlítunk. Hiába énekeltem én is éveken át Berkes Gábor és Valla Attila dalait, ezek számomra nem voltak „idegenek”, sőt: hozzátettem saját egyéniségemet, amitől azok még érdekesebbek lettek. 
 
- Az Operaház Fantomja című Webber-musicalben a Fantom és Raoul szerepét is játszotta a Madách Színházban. A szólólemezre készülve azonban viszszaadta ezeket a szerepeket. Nem hiányzik az előadás? 
 
- Nem hiszek abban, hogy az ember sokféle dolgot csinálhat jól egyszerre, mert ahogy gróf Széchenyi István megfogalmazta „... aki mindenhez ért, az igazából nem ért semmihez”. Nekem most ez a legfontosabb, de persze örülök, hogy havonta néhányszor azért játszhatok a Made in Hungáriában vagy az Anna Karenina és az Édeskettes hármasban című előadásokban. Mivel az elmúlt 10-13 évem szinte csak a színházról szólt, ezért színházi értelemben ez most nekem elég. Abban mindig biztos voltam, hogy a koncertezéstől, a könnyűzenétől fogok eltávolodni, mert azt nagyon szeretem. Már 2000 óta terveztem egy popzenei produkciót, ami eddig nem jött össze. Most viszont szeretném minőségi értelemben a lehető legtöbbet kihozni belőle, elvinni a produkciót egy olyan szintre, hogy arra azt mondhassam: ezért érdemes volt, és örülök, hogy részese lehettem. Remélem, a közönség is így gondolja majd. 
 
Forrás: FidelioEst 
 
Krupa Zsófi
2009.05.28
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.