Il divo

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (19)
Bizonyára vagyunk egy páran, akik szép emlékként gondolunk vissza Paolo Sorrentino A szerelem következményei című filmjére.
A Giulio Andreotti olasz kereszténydemokrata politikus életéről és munkásságáról mesélő Il divo ugyan nem kevésbé összetett, ám sokkal nehezebb mind átélni, mind kristálytisztán érteni, mint a rendező előző munkáját vagy akár bármely más életrajzi filmet. Néző legyen a talpán ugyanis, aki elejétől a végéig követni tudja a magyarázó inzertekkel, sőt magába a képmezőbe ékelt feliratokkal (mindhiába) megtámogatott cselekményt.
 
A Julius Caesar után a leggyakrabban csak Giulio Divóként („isteni Gyula”) emlegetett Andreotti 1972 és 1992 között háromszor volt Olaszország miniszterelnöke, és többször foglalt el különböző miniszteri székeket is. Ami miatt azonban a legtöbben ismerhetik a nevét, az a több éven keresztül, 2003-ig húzódó maffiaper, melynek egyik vádlottja volt. 
 
Toni Servillo a felismerhetetlenségig torzítva, karikatúraszerűen jeleníti meg a főhőst, míg a film maga barokkosan túlburjánzik, van, hogy brutális maffia-, van, hogy kosztümös filmre emlékeztet, vegyesen használ klasszikus és modern kísérőzenét, minek köszönhetően az év legbizarrabb filmélményét nyújtja. Mindez adekvát forma a (közel)múlt olaszországi politikai történéseinek ábrázolásához és egy kétarcú figura portréjának megrajzolásához, csak kérdés, hogy a magyar néző fogja-e értékelni (ahogy valószínűleg az olasz mozikban sem szólna nagyot mondjuk egy Kádárról szóló életrajzi darab). 
fürkész
2009.08.12
|
Il divo
francia-olasz filmdráma, 110 perc, 2008
A legendás olasz kereszténydemokrata politikus és egykori kormányfő, Giulio Andreotti maffiakötödésekkel színesített politikai karrierjének története.
Bemutató: 2009. augusztus 27.
(15 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
27
K
28
Sze
29
Cs
30
P
31
Szo
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.