Kedvenc helyek

Jack Peñate: Everything Is New

olvasói
(0)
Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy két éve különösképp nagy figyelemre méltattuk volna Jack Peñate bemutatkozását. Nem hazudunk, nem méltattuk. Alapvetően egy középszerű figura volt, középszerű dalokkal. Semmi különös, csak egy újabb pörsenés az indie pattanásos arcán. Jack most újrabootolt.
A 2007 októberében megjelent bemutatkozás egy kellemesen semmilyen lemez volt. Nem lehetett haragudni erre a fickóra, de nem nagyon értettük, mi a fenének akar a rakkenrollban nyomulni - menjen szépen vissza a géplakatos műhelybe, oszt' szereljen tovább ott.

A Matinée borítóján Jack éppúgy feszít, mint Elvis Costello a '77-es debütjén, de míg a My Aim Is True ikont csinált Costellóból, addig Jack bemutatkozása csak egy felejthető gyerekelőadás maradt: jött és ment, mint az őszi influenza.Pedig voltak ott egész jó kis szösszenetek, csak valahogy ezt a kanadai favágó és egy pomádés rockabilly sztár közös porontyának tűnő fazont nem bírtuk hova tenni.

A Costellós, Jam-es, Housemartins-os vagy épp a korai "csináld magad" skiffle-mozgalomban gyökerező dalok néhány londoni klubon kívül a kutyának sem kellettek. Az angol és spanyol felmenőkkel bíró Peñate gondolt hát egyet, hátraarcot csinált, vett egy mély lélegzetet, és újragyártotta magát. A glancolás pedig sikerrel járt.

Bár az egyre sekélyesebb indie-nek nem a mi Jack-ünk mutatja a kivezető utat, magyarul a lámpást egyelőre nem adta még kezébe az Úr, az Everything Is New mégis úgynevezett minőségi ugrás. Jack szögre akasztotta Telecasterét, a poszt-punk indie helyett pedig jóval több soult és krautrockot (ami pl. a Be The One vége felé történik, az simán Can, vagy mondjuk Zappa) töltött le MP3-lejátszójára, a matt rockabilly bulik helyett pedig bevonult egy egzotikus tropicariumba.

Jack meglépte azt, amit Alleyn's School-beli haverja, Felix White és zenekara, a nullinger Maccabees képtelen: hogy popzenét játsszon. A Robert Smith hangján elnyervákolt Pull My Heart Away riffjéért akár The Edge is sorbaállhatna, a Be The One olyan, mintha nem ért volna még véget a Bee Gees szombat esti láza, a címadó szám vagy épp a Give Yourself Away alatt pedig a riói karnevál közepébe csöppenünk: olajozott, barna bőrű csajok az orrunk előtt rázzák kívánatos idomaikat. A Tonight's Today akkora afrobeat, hogy Fela Kuti is simán elvállalná, a záró Body Down pedig egyszerre hiphop és mocsárszagú blues.

Az ugyan nem egyértelmű, hogy az Everything Is New új vízeken járna, mégis könnyen lehet, hogy Peñate lesz a holnap hőse.
Radics Gábor
2009.09.01
|


Játék
A 2008-ban alakult csapat joggal titulálható az európai színtér egyik legelismertebb keltapunkzenekarának.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.