A CNN a rendszerváltásról forgatott Magyarországon

Élő képfelvételek az augusztus 19-i Páneurópai Piknikről, történelmi képsorok a a 20 évvel ezelőtti osztrák-magyar határnyitásról, interjúk a mindent megváltoztató politikai események szemtanúival és résztvevőivel - a CNN Autumn of Change címmel dokumentumfilmet forgatott hazánkban a magyarországi rendszerváltásról.
A CNN Autumn of Change azaz a Változás ősze című, 20 évvel ezelőtti kelet-európai történéseket feldolgozó sorozatának szeptember 10-i adását a magyarországi történéseknek szenteli, amikor néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ Sopronpusztánál és keletnémetek százai jutottak át a vasfüggönyön Ausztriába. A világ legnézetteb hírtelevíziója augusztusban Magyarországon járt, hogy a szemtanúkkal és az egykori események szereplőivel találkozzon a soproni Páneurópai Pikniken, és az itt készült interjúkban, riportokban mutassa be Európa újraegyesítésének mozzanatait.
 
A forgatást vezető Fred Pleitgen, a CNN tudósítója így nyilatkozott a Magyar Televíziónak a műsorról: „A sorozat célja, hogy bemutassuk a 89’ nyarán és őszén Európában végbemenő változást. Olyan tényeket szeretnénk elmondani, amiket mások még nem mondtak el az elmúlt húsz évben. Szerintem a magyar kormány által elért célt és a kockázatot, amit az ország akkoriban vállalt, még senki sem mutatta be igazán a világnak. Nem tudom, van-e még egy olyan ország a történelemben, amely mindent kockára tett azért, hogy egy másik ország menekültjein segítsen. Ebben a kormány és a társadalom minden rétege kivette a részét.”  
 
A magyar történésekről készült félórás dokumentumfilmben egyebek közt interjút láthatunk Németh Miklós akkori miniszterelnökkel, illetve a szuperhatalmak akkori vezetőivel Mihail Gorbacsovval és George H.W. Bush-sal. A műsor bemutatja a kelet-európai országok drámai exodusát, azt a pillanatot, amikor magyarország kapuként szolgált a nyugati országokba menekülni vágyó ezrek számára. A filmben az úgynevezett kisemberek, a határnyitásban résztvevő, összezavart határőrök és maguk a menekültek is megszólalnak, akik egy egyszerű piknik során új történelmi dimenzióba léptek, valamint szemtanúi lehetünk a budapesti és prágai követségek ostromának.  
 
Az Autumn of Change-ről:  
 
Az Autumn of Change archív felvételeket és mai képsorokat, interjúkat bemutató politikai dokumentumfilm, elkészültében nem elhanyagolható az úgynevezett polgári újságírás, az internetes megszólalások, autentikus hírforrásul szolgálva a CNN munkatársai számára. A magyaroszági, németországi, csehszlovákiai, bulgáriai és romániai események összefüggő láncolatának európára gyakorolt hatásá vizsgálja a film, egyidőben bemutatva a ‘hétköznapi történelmet’ is.  
 
2009.09.01
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.