Észak

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (20)
Fenn északon, a kies Norvégiában Jomar, egy sífelvonó nem túl lelkes, harmincas alkalmazottja heveny depresszióban szenved: rosszabb napjain még az ágyból sem tud felkelni.
A mélakórból az rázza fel kissé, hogy egy szép napon beállít hozzá egy régi barátja és közli: hősünknek van egy kisfia. Jomar így motoros szánra pattan és elindul még északabbra, hogy találkozzon eddig titkolt sarjával. Útja során a legkülönfélébb fura figurákkal találkozik, a legkülönfélébb fura dolgok történnek vele, és számos akadály is útját állja…
 
Rune Denstad Langlo az idei Titanic Fesztiválon díjazott bemutatkozó nagyjátékfilmje minimalista road-movie, melyben az alkotók azt a fajta abszurd humort művelik, ami a messzi északon, közelebbről pedig Norvégiában különösen jól megy a filmeseknek (talán a speciális klímában vagy az ivóvízben lehet valami) – lásd még például Bent Hamer két kis remekét, a Tojásokat és a Dalok a konyhábólt, melyeknek az Észak minden tekintetben méltó örököse.
 
Aki tehát kedveli az olyan jeleneteket, amikben mondjuk két férfi – akik évek óta nem találkoztak egymással – minden átmenet nélkül verekedni kezd, az ne habozzon. Sőt az Észak esetében még az a paradoxon is megtörténik, hogy a rendkívül takarékosan adagolt hatáskeltő eszközök, történések és színészi játék ellenére a néző gyakran mégis emocionális hullámvasúton érezheti magát, hiszen az önfeledt nevetéstől kezdve a megrendülésen át a meghatottságig az érzelmek igen széles skáláját élhetjük át Rune Denstad Langlo nagyszerű alkotását figyelve. 
fürkész
2009.10.15
|
Nord
norvég vígjáték, 78 perc, 2009
Az egykori síbajnok lecsúszása egy ideg-összeroppanással kezdődik, a pályagondnoki munka ellógásával és piálással folytatódik, majd hősünk egy váratlan találkozás után motoros szánra pattan öt liter alkohol társaságában...
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2009. október 22.
(2 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.