Hajónapló 89-09 - Rendszerváltó kisjátékfilmek az MTV műsorán

Neves kortárs írók novellái alapján 12 részes, magyar tévésorozat készült a rendszerváltás óta eltelt 20 évről Hajónapló 89-09 címmel. A sorozatot november 5-étől, csütörtök esténként láthatják a Magyar Televízió nézői.
A 25 percre tervezett kisjátékfilmek a rendszerváltás óta eltelt 20 év történelmének Nagy Elbeszélését „mesélik szét” kis személyes történetekké. A filmek alapjául szolgáló novellákat neves kortárs magyar írók, a tágabban értett középgeneráció legjobbjai írják felkérésre. Mások mellett Garaczi László, Szőts Géza, Balázs Attila, Parti Nagy Lajos, Darvasi László, Spiró György, Kiss Noémi, Kemény István, Zoltán Gábor, Tar Sándor, Grecsó Krisztián, Tasnádi István nevével fémjelezhető az a szerzői kör, amelynek munkájára számítunk.
 
Nagyon fontos, hogy a határon túli magyar írók műveit is megfilmesítsük, hiszen sajátos fénytörésben láthatták az anyaország hétköznapjait. 
 
Ezekből a novellákból rendeznének fiatal rendezők a klasszikus filmes történetmesélést korszerű formaelemekkel felfrissítő műveket. A reménybeli játszótársak: a legendás „Simó osztály” tagjai, pl.: Török Ferenc, Hajdu Szabolcs, illetve az utánuk végzettek - akik már szintén díjakat zsebeltek be filmjeikkel - Mátyássy Áron, Fonyó Gergely, Miklauzic Bence, Bollók Csaba, valamint a még fiatalabbak, jelenlegi főiskolások. 
 
Átélhető, földközeli, emberi történeteket szeretnénk a képernyőre vinni, nem megfeledkezve a szatíra műfajáról sem. Termékeny feszültséget vihet a munkába, hogy a középgeneráció műveinek közvetítését olyan fiatal rendezőkre bízzuk, akik már a XXI. század filmnyelvét beszélik, a rendszerváltozáskor még akár iskolába sem jártak. 
 
 
2009.10.20
|


Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Szo
3
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Szo
3
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.