Meghalt az Alien írója

Elhunyt Dan O’Bannon, A nyolcadik utas: a halál és Az emlékmás című sci-fik forgatókönyvírója. A filmes rövid betegséget követően, 63 évesen távozott Los Angelesben. Több mint húsz forgatókönyv fűzödik a nevéhez, de rendezett is.
Az 1946-ban a Missouri-beli St. Louisban született O`Bannon számára az 1974-es John Carpenter-film, a Dark Star hozta meg az áttörést, melynek nemcsak társ-forgatókönyvírója, de vágója és színésze is volt. A két alkotó egyébként a Dél-Kaliforniai Egyetem filmes iskolájának hallgatójaként találkozott. 
 
Dan O’Bannon benne volt George Lucas első Star Wars-filmjének vizuális effekteseinek csapatában is, majd ezt követően kezdte el írni A nyolcadik utas: a halál (Alien) című sci-fi-klasszikus scriptjét, Ronald Shusett-tel közösen. Munkájuk eredetileg a Star Beast címet viselte. 
 
Az alkotópáros később az 1990-es Az emlékmás adaptálására is összeállt, amit Philip K. Dick novellája alapján alkottak meg. 1985-ben O’Bannon elkészítette rendezői bemutatkozását, Az élőhalottak visszatérnek című filmet, ami George A. Romero 1968-as klasszikusának (Az élőhalottak éjszakája) folytatása volt. 
 
Ezután a filmes még egy művet rendezett (A feltámasztott, 1992), és elvétve szerepelt is néhány alkotásban, de fő profilja mindvégig a forgatókönyvírás volt. Az említetteken kívül olyan munkák fűződnek még a nevéhez, mint a Kék villám, a Screamers – Az elhagyott bolygó vagy a Hemoglobin. Dan O’Bannont felesége, Diane Louise Lindley és fiuk, Adam O’Bannon gyászolja. 
 
 
wenn
2009.12.19
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.