Akvárium (2009)

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (20)
Ne tévesszen meg senkit a viszonylag semmitmondó magyar cím, ez bizony az utóbbi évek legerősebb és legszebb brit filmje. A Wasp című rövidfilmjéért Oscar-díjjal jutalmazott Andrea Arnold rendező már a 2006-os Red Roaddal bebizonyította...
...hogy atmoszférateremtésben elsőrendű munkára képes, hiszen a felhős horizonttal összeolvadó skót lakótelepi házak kiváló hátteret szolgáltattak egy csavaros emberi dráma bemutatásához. Most szintén hányatott sorsú hősöket vezényel a kamera mögül a mindössze második nagyjátékfilmjével jelentkező (és mindkettővel kapásból Cannes-ban debütáló) filmes, a helyszín azonban ezúttal London egyik lepukkant külvárosa, ahol egy egyedülálló (de ritkán egyedül háló), fiatalos anya neveli két lányát – pontosabban azok nevelik saját magukat. Az idősebbik lány, Mia (a pályakezdő Katie Jarvis bámulatos alakításában) a folyamatos otthoni balhék feszültségét saját(os) hiphop-koreográfiájának gyakorlásával vezeti le, mígnem szemet vet anyja legújabb pasijára, Connorra (Michael Fassbender – Angel, Éhség, Becstelen brigantyk), és innentől kezdve inkább a szálkás testű proletár felé irányítja megtisztelő figyelmét.
 
A külvárosi környezetbe helyezett szabályos melodráma nemcsak a jól eltalált figurák finom (és a szemlélő számára egyszerre kegyetlen) megformálása miatt nyújt különleges élményt, de a szürke és kietlen külvárosi környezet álomszép ábrázolása miatt is. Mintha Mia tényleg egy akváriumban élne, ahonnan szemlélve a külvilág az optika csalóka törvényei miatt furcsa-szépnek tűnik. Pedig nem az, és erre ő is ráismer, amint megszárad…  
csmozi
2010.03.26
|
Fish Tank
angol filmdráma, 124 perc, 2009
Egy angliai prolilány önkeresésének bemutatása bámulatos képekben. A Red Road rendezőjének Arany Pálmára jelölt alkotása.
Rendező:

Andrea Arnold

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2010. március 11.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.