Éhség (2008)

est.hu:
9/10
|
olvasói
7/10 (15)
Akinek már semmi eszköze nincs az ellenállásra, az csak azt az egyetlen dolgot tudja fegyverként használni, ami bármikor a rendelkezésére áll – ez pedig a saját teste, minden mocskával, szennyével és sérülékenységével együtt.
Tulajdonképpen mindennek krónikája Steve McQueen brit képző- és videoművész bemutatkozó nagyjátékfilmje, amely gyötrelmes aprólékossággal tárja fel annak részleteit, hogyan küzd 1981-ben a Belfast közeli Maze fegyházban egy csapat ír politikai fogoly – élükön az éhségsztrájkot kezdő Bobby Sandsszel. A rabok testüket használják üzenetváltásra (testüregeikben rejtik el a leveleket), cellájuk bizarr „dekorálására” (saját fekáliájukat kenik a falra) és tiltakozásra is (meztelenül járnak, mert nem hajlandóak a köztörvényesek rabruháját hordani).  
 
Mindezt McQueen ugyanolyan részletesen és közömbösen veszi végig, mint az a filmbeli takarító, aki a rabok cellájának folyosójára kiengedett vizeletet takarítja fel fertőtlenítővel, egykedvűen. Emiatt eleinte a nézőnek nehéz is együttéreznie a saját mocskukban fetrengő hősökkel, ám a mű kulcsjelenetében Bobby egy rezonőrfigurával, a pappal való beszélgetése során megérteti velünk, miért kell ilyen végletes eszközökkel küzdeniük (mindezt pedig a kezdetben a szembenállást, majd a másik elfogadását kiemelő kamera is kifejezi). Végeredményben tehát Steve McQueen fesztiválkedvenc alkotása úgy hat az érzelmeinkre, hogy egyáltalán nem akar az érzelmeinkre hatni. Az Éhséget nézve felkavarodik gyomor és lélek egyaránt.
 
 
fürkész
2010.02.19
|
Hunger
angol filmdráma, 96 perc, 2008
A történelem leghíresebb, hatalmas nyilvánosság előtt zajló éhségsztrájkját a Maze fegyház északír rabjai folytatták 1981-ben. A fanatikus Bobby Sands és társai valóban a végsőkig kitartottak.
rendező:

Steve McQueen

színész:

Michael Fassbender
(Bobby Sands)

Liam Cunningham
(Dominic Moran atya)

Stuart Graham
(Raymond Lohan)

Liam McMahon
(Gerry Campbell)

Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2010. március 4.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.