Bibliotheque Pascal

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (52)
Kevés magyar filmesnek olyan élénk a fantáziája, mint Hajdu Szabolcsnak, aki élete szinte minden fontos fejezetét képes volt őrült játékossággal és varázslatos mélabúval filmre vinni. Bár ebben a történetben nehéz lenne önéletrajzi elemeket találni...
...a Bibliotheque Pascal bizton tekinthető – ha nem is az élet, de – az alkotói képzeletrajz lenyomatának.
 
Hajdu korábbi munkái közül a Fehér tenyér a gyermekkor szürke, teljesítménykényszerrel terhelt világáról, a Macerás ügyek a debreceni fiatalság kalandos életleckéiről, a Tamara a párkapcsolati közösség és az alkotókedv együttes fenntartásának kihívásairól, az Off Hollywood pedig a külvilág elvárásai okozta stresszről szólt.
 
Az idei Filmszemle fődíjával kitüntetett, a Berlinalét is megjárt Bibliotheque Pascal egy román újhullámos hangulatú kerettörténetbe helyezett mágikus-realista horrormese, melyben egy Mona nevű erdélyi nő (Török-Illyés Orsolya) lassú prostituálásának lehetünk tanúi, és követhetjük útját a Fekete-tenger partjától egészen Liverpoolig, ahol a címadó bordélyban különféle irodalmi szerepköröket tölt be. A Bibliotheque… sem hangulatában, sem üzenetében nem hasonlítható a Lilja 4-everhez, mert olyan eklektikus, akár egy Greenaway-film és mozgalmas, mint egy Kusturica-operett, ám ha meg kellene bélyegezni, csakis a Hajdu-művek billogját érdemelné: öntörvényű, soknyelvű, határsértő és megállíthatatlan. Ha Jancsó punk lett volna, ezt a filmet a hatvanas években leforgatja, így azonban mi élvezhetjük először Hajdu agytekervényeinek finom visszacsatolásait. 
csmozi
2010.03.09
|
Bibliothéque Pascal
magyar-német filmdráma, 111 perc, 2010
Mágikus-realista mese egy Mona nevű nőről, aki páratlan kalandokat élt meg nyugaton.
Rendező:

Hajdu Szabolcs

Színész:

Török-Illyés Orsolya
(Mona)

Oana Pellea
(Rodica Paparu)

Razvan Vasilescu
(Gigi Paparu)

Andi Vasluianu
(Viorel)

Mihai Constantin
(Gicu)

Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2010. március 18.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.