Titanic: kihirdették a díjazottakat

Április 17-én, szombaton este kihirdették a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál díjazottait. A mustrán közönségdíjat, a Diákzsűri díját és a Hullámtörők nevű elismerést is kiosztották. Az esemény Az út című film vetítésével zárult.
Az ünnepélyes ceremónián először a közönségdíjas film kilétére derült fény. A nézők szavazatai alapján az idei kedvenc – 4,87-es átlaggal – A fantasztikus Róka úr (lásd fenti képünket) lett. Második helyen egy kedves, szívmelengető francia film, a Hátralévő életed első napja végzett, a harmadik legnépszerűbb film címét pedig A Vörös Kápolna című doku nyerte el. 
 
Ezt követően a Diákzsűri döntését hirdették ki: a film szakos egyetemi és főiskolai hallgatók díjukat Asghar Farhadi Elly története című filmjének ítélték oda, amely indoklásuk szerint „kiválóan reflektál a férfi és női kapcsolatok társadalmi vetületeire egy sokszereplős, jól működő zárt szituációs drámán keresztül”
 
Végül színpadra léptek az idei zsűri tagjai, akik nem is akarták sokáig húzni az időt, így rögtön elárulták, melyik film nyerte a Titanic fesztivál Hullámtörők nevű fődíját. A Nick James, Tiina Lock és Gothár Péter hármasából álló nemzetközi zsűri az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott 10 ezer euró értékű elismerést A bőrön is áthatol című holland munkának ítélte oda. 
 
A film egy erőszakos támadásnak áldozatul esett fiatal nő összeroppanását, majd fokozatos önmagára találását, az ösztönös bosszúvágy leküzdésének folyamatát jeleníti meg. A zsűri elmondása szerint a döntés korántsem volt könnyű, sőt elég komoly vita előzte meg, hiszen nagyon erős versenyprogramból kellett választaniuk. Nick James szerint végül azt tartották szem előtt, hogy a díjat olyan elsőfilmes alkotónak adják, akinek műve témaválasztását és esztétikai megvalósítását tekintve is merészségről tesz tanúbizonyságot. Gothár Péter kiemelte, hogy az alkotásokban elsősorban a személyes hangot értékelték. 
 
Noha a Hullámtörők-díjas mű rendezője, Esther Rots személyesen nem vehette át a díjat, az internet segítségével sikerült kapcsolatba lépni vele és a film zeneszerzőjével, Dan Geesinnel. A rendező elmondta, hogy alkotása főhősnője nem valós személyen alapul, és a karakter kialakításához nem használták fel semmiféle pszichológiai kutatás eredményeit sem. Esther Rots saját bevallása szerint mindvégig önmagából indult ki, hogy ő hogyan reagálna egy hasonló helyzetben. 
 
Dan Geesin arról mesélt, milyen fontos volt a film zenéjének komponálásakor, hogy nemcsak a forgatókönyvet ismerte, hanem sokszor ő maga is részt vett a forgatáson, illetve hogy sok esetben először a zene született meg, és az alapján vágták a jeleneteket. A rendezőnő végül azt is elárulta, nagyon jólesik neki, hogy első nagyjátékfilmjével elnyerte a Titanic fődíját, és ez inspirációt jelent számára további munkáihoz is. A 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál ezután Az út című posztapokaliptikus filmdráma vetítésével zárult. Április 18-án azonban még tartottak a mustra vetítései, többek közt még egyszer leadták a díjazott műveket és a fesztivál legsikeresebb alkotásait. 
 
 
 
(titanicfilmfest.hu)
 
 
2010.04.19
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.