Kedvenc helyek

VA: Astropioneers 1 & 2

est.hu:
8/10
|
olvasói
(0)
[ disco / downtempo / house ] A csillagközi invázió folytatódik. A résztvevők: Oroszország és Norvégia. Igazából persze nem csak ők, hanem az egész bolygó. A kozmikus disco mozgalom mára olyan méretűvé nőtte ki magát, amilyenről Lindström és Prins Thomas még csak álmodhatott öt-hat évvel ezelőtt.
Nyilvánvaló, hogy ha így haladunk, előbb-utóbb ez a műfaj is eljut arra szintre, amikor számtalan felejthető (vagy mondjuk ki: gagyi) darabbal kell majd szembenéznünk, egyelőre azonban nincs más dolgunk, minthogy élvezzük a space disco csodálatos világát. Az Astropioneers című sorozat első és második epizódja tökéletes ütemben jelent meg, hiszen a hangzás világszerte népszerű, de még nem elcsépelt.
 
Az első összeállításon szinte csak orosz művészek munkáit hallhatjuk, ám ha valaki jártas az elektronikus zenében, pontosan tudja, hogy ez nem feltétlenül jelent rosszat. Sőt!
 
Aleksander Zatsepin intrója után egy ismerős nóta következik: Samos viharosnak jóindulattal sem nevezhető Alpha Stormja Prins Thomas legutóbbi mixalbumán is szerepelt, és már akkor is egy másik galaxisba repített minket. Aztán itt van még a Spirit Catcher hangzásvilágát kozmikus elemekkel kiválóan ötvöző moszkvai AN-2, akinek From Now On című szerzeményén finom jazzes hatások is érződnek, vagy a szibériai Acos Coolkas, akikről még mindig nem sikerült eldöntenünk, hogy deep house-ban vagy inkább discóban utaznak, valószínűleg azért, mert mindkettőben zseniálisak. A négytagú cseh-orosz D-Pulse kollektíva már többször bizonyította magasfokú kompetenciáját (Tirk válogatások, James Zabiela: Life), és itt sem okoznak csalódást, Velocity Of Love című szintis downtempo muzsikájuk az egész album egyik csúcspontja.
 
A második Astropioneers korong sokkal nyitottabb és nemzetközibb az elsőnél, hiszen a már említett orosz producerek mellett olyan európai nagyágyúk is feltűnnek rajta, mint a hamburgi Tensnake, akinek Keep Believin' című felvétele nagy kedvencünk volt tavaly, de felbukkan a műfaj egyik élharcosa, a norvég Lindström, valamint az olasz Bottin és a párizsi Chateau Mormont is, akinek Solar Apexje erős Jean Michel Jarre kötődésre utal. Rune Lindbaek Vangelis előtt tiszteleg, a zárás pedig ismét Bottinra hárul: a Theme From St. Mark 30124 jobban illett volna a lemez elejére, hiszen inkább egy a house és a nu-disco határán táncoló warmup darabról va szó, de így sem haragszunk meg érte.
 
Az Astropioneers első és második epizódja nagyszerűen kiegészítik egymást, ezáltal tökéletesen bemutatják a színteret, így aki nincs képben a stílust illetően, az nem is kezdhetné jobb helyen a felderítő hadműveletet. A kiadvány egyetlen negatívuma, hogy manapság semmi értelme unmixed válogatásokat megjelentetni, mivel egy playlistet bárki össze tud állítani otthon saját letöltött mp3-aiból.
 
Abban meg aztán végképp nincs semmi ráció, ha még ezek a kompilációk is csak mp3 formátumban jelennek meg.
vikipop
2010.04.26
|


Játék
Németországban nagy színpadi sikere volt a vígjátéknak, amely kapcsolatokról, viszonyokról, hazugságról és igazságról szól őszintén és cinkos humorral.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.