Cormac McCarthy: Az út

2007-ben Pulitzer-díjat nyert regény. A minimalista Cormac McCarthy több más művéhez hasonlóan ezt a posztapokaliptikus alkotást is központozás nélküli nem kifejezetten rövid de szikár mondatokban írta meg mellőzve minden kertelést.
Mikor?
  
Több évvel egy szó szerinti világégést követően. 
 
Kik?  
 
Egy apa és 7–8 év körüli fia. 
 
Hova?  
 
Át az elpusztult kihalt Államokon először az óceánpartig majd onnan le délre. Útja során a hátizsákkal és bevásárlókocsival felszerelkezett két vándor mindennap élethalálharcot vív a vízért és az élelemért. A hideggel különböző természeti csapásokkal és ellenük törő tolvajokkal gyilkosokkal kannibálokkal kell felvenniük a küzdelmet. Ami emberség még maradt a világon az talán már csak egyedül bennük van meg. Remény már nem sok van de ők azt is őrzik. És hordozzák a tüzet. 
 
Milyen?  
 
Kegyetlenségében és kilátástalanságában is szép. 
 
A szerző 
 
Az 1933-ban született Cormac McCarthy az egyik legjelentősebb kortárs amerikai író. A Véres délkörök a Vad lovak és a Nem vénnek való vidék szerzője. 
 
A film 
 
McCarthy könyvéből az ausztrál John Hillcoat Az ajánlat direktora rendezett filmet Viggo Mortensen főszereplésével ami május 6-tól látható a magyar mozikban. 

Magvető, 2990 Ft
fürkész
2010.05.03
|

Kapcsolódó cikkekJáték
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.