Még a frizurám is ugyanolyan, mint Maximusé volt - Russell Crowe

Russell Crowe A dolgok állása elhízott riporterszerepe után újra visszaszedte magára régi izomkötegeit, hogy belebújhasson Robin Hood gúnyájába. A világ leghíresebb tolvaja most teljesen új formában tér vissza a nagyvászonra. Az ausztrál sztár többek között erről is mesélt nekünk.
- Mi az első emléke Robin Hoodról?
 
- Már egészen kicsi gyerekként is találkoztam vele Új-Zélandon és Ausztráliában. Volt akkoriban egy tévésorozat Richard Greene főszereplésével. Ha jobban belegondolok, minden rész nagyjából ugyanarról szólt, de akkoriban ez csöppet sem zavart. Egy kicsit később persze láttam Errol Flynnt és az ifjabb Douglas Fairbankset is. Rengeteg sikertelen Robin Hood-film is készült az idők során, szóval volt mit néznem az ausztrál tévében szombat délelőttönként. 
 
- Ön szerint milyen egy ideális Robin Hood-film? 
 
- Az alapsztorit nagyon szeretem, de szerintem egészen mostanáig nem készült igazán izgalmas mozi belőle. Mindenki beleesett abba a csapdába, hogy azt hitte, amikor Robin Hood-mozit forgat, annak megvan a kötött formája. Szerencsére nincs szükség ugyanazon lépések megtételére, elég, ha ugyanabba a korba helyezed a cselekményt, és figyelsz arra, hogy az üzenet lényege ne sérüljön. A megközelítés lehet teljesen más.  
 
- Hogy került a Robin Hood-mozi közelébe? 
 
- Még az Amerikai gengsztert forgattuk pár éve, amikor Brian Grazer producer megkeresett, hogy meg kéne csinálni a modern változatát ennek a klasszikus történetnek. Rögtön azt mondtam neki, hogy a Robin Hood egyike azon sztoriknak, amiket mindig is meg akartam csinálni. Ekkor elolvastam a forgatókönyvet, és nem akarok tiszteletlen lenni az írókkal, de az a verzió egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet. Elmondtam Briannek, hogy mindenképp szeretnék egy Robin Hood-filmet készíteni, de nem azt, ami a forgatókönyvben van. Tudtam, hogy sokat kell dolgoznunk a sztorin, és egy jó rendezőt is kell kerítenünk hozzá. Ridleynél jobbat nem is választhattunk volna.  
 
- A Gladiátor miatt esett rá a választás? 
 
- A Gladiátor forgatásakor mindketten nagyon sokat tanultunk, és az a film egy életen át tartó munkakapcsolat kezdetét jelentette. Ha sikerrel átélsz valakivel egy ekkora kihívást, amikor három országban kell feszített munkatempóban forgatnod úgy, hogy valójában kész forgatókönyvvel sem rendelkezel, akkor tudod, hogy arra az emberre a jövőben is számíthatsz. Abban is rögtön egyetértettünk, hogy a filmnek azt kéne elmesélnie, ahogyan a legenda elkezdődött. Hogyan lesz Robin Longstrideból, a király oldalán harcoló katonából a tolvaj Robin Hood? Longstride egy olyan Angliába tér vissza a háborúból, ami a polgárháború szélén áll, és a belső harcok mellett ki van téve a külhonból érkező fenyegetésnek is. Egy olyan ország ez, ahol az éhező embereknek minden vágyuk az, hogy legyen végre egy uralkodó, aki kiáll az igazukért. A mi történetünk nagyon komplex. Bemutatja a körülményeket, a személyes tapasztalatokat, és van benne romantika is, miközben elkísérjük ezt a pasast önfelfedező útjára. 
 
- Hol találták meg a történethez alkalmas helyszíneket? 
 
- A központunk Sheppertonban volt, London külső kerületében, de a stáb onnan egy negyvenöt kilométeres sugárban mindenfelé forgatott. Megépítették Nottingham városát és a hatalmas Hampton-birtokot a gyönyörű Surrey vidéken, ahol megtalálhatók azok a gyönyörű öreg tölgyfák, amik a Robin Hood-mozik jellegzetességei. Surreyben forgatni már csak azért is óriási volt, mivel anno Ridleyvel itt forgattuk a Gladiátor germán erdőkben játszódó részeit. Walesben találtuk meg a csodálatos Pembrokeshire partszakaszt, ahol Ridley a nagy csatajelenetet forgatta. Nagy élmény volt. Ha százharminc lovas galoppozik a tengerparton, miközben ötszáz gyalogos statiszta imitál csatát, azt az ember nem felejti el egyhamar. Az adrenalinunk az egeket verdeste. 
 
- Mit szól ahhoz, hogy a filmet sokan már előre a Gladiátorhoz hasonlítják? 
 
- A dolog adja magát, hiszen ezt is Ridleyvel együtt forgatom, és ez is történelmi témájú film, de amúgy tényleg teljesen helyénvaló a hasonlat. Még a frizurám is ugyanolyan, mint Maximusé volt. Sok dolgot hasonlóan csináltunk, mint abban a filmben, de Ridley szerint mindig szükség van inspirációra, és egyáltalán nem baj, ha olykor ez saját magunktól jön.  
 
- Ha jól tudom, a filmbéli bajtársait játszó színészekkel nagyon jó csapatot alkottak. 
 
- Igen, mivel Kevin Duranddel és Scott Grimes-szel is játszottam már együtt a kilencvenes évek végén egy hokis filmben, és Alan Doyle-t is ismerem már pár éve. Mindhármukat meghívtam a forgatás előtt az ausztráliai házamba, hogy egy kicsit összeszokjunk, hiszen olyan bajtársakat kellett alakítanunk, akik már évek óta vállat vállnak vetve harcolnak együtt a csatamezőkön. Ehhez szükséges némi együtt töltött idő. Ridleynek az is fontos volt, hogy olyan arcok alkossák a csapatot, akikbe szorult némi zenei tálentum. Durand tehetséges rapper, Grimes kiváló énekes, Doyle pedig egy sikeres kanadai banda, a Great Big Sea énekese, tehát nem is találhattunk volna náluk jobbakat. Ridleyvel megbeszéltük, hogy egy A-Teamet akarunk, de nem A-listás színészekből, hiszen az egókat itt háttérbe kellett szorítani. 
 
- Nehéz volt felkészülni a szerepre? 
 
- A fiúkkal egy elég komoly edzésprogramot toltunk, aminek a része volt a napi futás, biciklizés és súlyzózás is, némi íjászattal és fegyveres harccal megspékelve. Az íjászat részét veszettül élveztem. Imádtam, amint a húrról a nyílvessző kilő a levegőbe. Az edzőm is mondta, hogy erre a sportra születtem.  
 
- Cate Blanchett hogy került a filmbe? 
 
- Volt egy rendezvény Ausztráliában, ahol Nicole Kidmant, Geoffrey Rusht, Cate-et és engem is kitüntettek az ausztrál mozi sikeréért végzett tevékenységünkért. A színpadon állva megkérdeztem a közönséget, hogy szeretnének-e engem és Cate-et közös filmben látni, amire hatalmas éljenzés volt a válasz. Ennél szebben nem is kérhettem volna fel a szerepre, nem igaz (nevet)? Amúgy ő egy csodálatos nő, és elképesztő színésznő, akivel fantasztikus érzés és megtiszteltetés együtt dolgozni.  
Tulu
2010.05.11
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.