Adam Sandler legrosszabb jelenetei – Top 10

Betelt a pohár! Adam Sandler legújabb, Nagyfiúk című szürkeállomány-ellenes terrorkísérlete láttán máris körvanalazódtak agyunkban a tojásfejű anti-kaméleon komikus eddigi legrosszabb jelenetei.
Nem állítjuk, hogy Sandler teljesen tehetségtelen lenne (bár eddigi öt színészi Arany Málna-jelölése és egy díja ezt támasztja alá), ám az kétségtelen, hogy testnedvkoktéljai folyamatosan felforgatják gyomrunkat. Szomorú lenne, ha a következő tíz jelenet fémjelezné Sandler életművét a jövőben... ám egyelőre ez a helyzet!
 
10. A döglött nyelv (Esti mesék)
 

 
Az Esti mesék Sandler ártalmatlanabb és kevésbé korhatáros családi szórakoztatás-szerűsége volt 2008-ban, ám ez a jelenet azért visszakacsintott korábbi remekeihez. Színészünk nyelvét megcsípte egy méh, így szájából kilógó, bénult nyelvvel, artikulálatlan motyogással próbálja előadni céges prezentációját. A tolmácsolásban segítségére lesz a hawaii-i fűszoknyás lánynak beöltözött haver, Russell Brand, a szánalmas hablaty-szcéna harmadik cikije pedig a piperkőc pojácát alakító Guy Pearce (Memento). Ő amúgy is mi a fenét keres itt?
 
9. Verd az öreget! (Happy, a flúgos golfos)
 

 
Sandler e korai szösszenete hozta meg első sikerét 1996-ban. A Happy, a flúgos golfos esetében talán még a kritikusok is kevésbé vérmes sorokat kanyarítottak (bizonyára fogcsikorgatva) lapjuk hasábjaira. Önmeghazudtolásról azonban szó sincs, az ezúttal hirtelen haragjáról ismert tehetséges golfos szerepében feszítő színész (?) itt például ököllel megy neki a 73 éves Bob Barkernek (híres amerikai tévéshow-házigazda), aki természetesen nem hagyja magát, így az ingerszegény környezetből származók önfeledten kacaghatnak azon, ahogy a vén papi lezúzza a fiatal fenegyereket.
 
8. Székletégetés (Billy Madison – A dilidiák)
 

 
A retardált-szerepkör többször visszatért Sandler filmográfiájában (A vizesnyolcas, Sátánka), ám Billy Madison volt az első. Mily’ eredeti történet az, mikor egy éretlen és lusta felnőttnek újra az általános iskolapadba kell ülnie, ahol természetesen az őrület sötét poklába űzi tanárait és diáktársait. Ebben az örökbecsű szösszenetben Madison és két hülye haverja kutyaürüléket raknak egy zacskóba, majd meggyújtják azt, és egy tornácra helyezik, hogy a fecskét viselő zsémbes öregember széttaposhassa. „Ez életem legjobb éjszakája”- mondja az egyik kretén, nos mi csak sírni tudtunk rajta.
 
7. Fegyvert az ánuszba! (Golyóálló)
 

 
Szintén korai próbálkozás a siker-korszak kezdetét jelentő Nászok ásza (1998) előtti időszakból. A Golyóálló akció-vígjáték és buddy movie keverékeként próbált Halálos fegyverkedni (a fehér Sandler és az afro Wayans), ám épp annyira volt vicces, mint amennyire eredeti. Bizonyíték kell? Nos, a fogoly Sandler zuhanyozás közben fülrepesztő hanggal és óvodás színjátszók arcjátékával énekli az „I Will Always Love You”-t, majd miközben kisurranna az ablakon, Wayans pisztolyt dug a pucér próbaszökevény ánuszába. Ezért melegnek nézik őket...vagy inkább hülyének az alkotókat?
 
6. A csulazsinór (Apafej)
 

 
Nagy siker volt a mozikban. Valahol szerethető is. Ám az is tény, hogy Sandler az Apafejért kapta meg élete első Arany Málna díját a Legrosszabb színész kategóriában (további négy jelölést kapott a film). A felelőtlen életű Sonny Koufaxként itt épp adoptál egy kissrácot, hogy ezzel imponáljon barátnőjének. Természetesen olyanokat tanít a kölöknek, hogy pisiljen nyugodtan az utcán a falra, hogy dobjon letört gallyakat a görkorisok elé, és hogy mennyire mókás az, ha a földig tudja ereszteni nyálát, majd utána visszaszívja azt. Egymás után kétszer! Nem hiszitek? Nesztek!
 
5. Üvölts zagyvaságokat! (Billy Madison – A dilidiák)
 

 
Ismét egy minősíthetetlen celluloid-szakasz a Billy Madisonból. Címszereplőnk rosszakarója hülye pofákat vág hősünkre, hogy ezzel előcsalogassa a félkegyelmű érthetetlen károgását, mellyel elüldőztetheti őt a vacsoraasztaltól. A forgatókönyv és a színészi játék tanítani való... Csak képzeljük el, mennyit agyalhattak ezen az írók (Tim Herlihy és Sandler maga), míg végül ’Heuréka’-kiáltás kíséretében nyugtázhatták magukban: „Igen, ma is alkottunk valamit.” Hugyebogyóójóókroksz? Gratulálunk!
 
4. Idegek nélkül (A kismenő)
 

 
A Sátánka hatalmas bukása után Sandler két évre eltűnt, majd Paul Thomas Anderson (Vérző olaj) Kótyagos szerelem című rendhagyó love storyjában tűnt fel ismét, nem kevés pozitív csalódást okozva ezzel az eddig ellene ágálóknak. Majd még abban az évben helyére rakta a dolgokat A kismenővel. Kár volt érte. A tipikus Sandler-fércmű egyik jellegzetes jelenetében a főszereplő Longfellow Deeds fekete (mondhatni elüszkösödött) lábfejében „gyönyörködhetünk”, melyből hősünk kérésére az inas (John Turturro) próbál némi fájdalmat csiholni, sikertelenül...Afrikában meg éheznek.

3. Ez gáz! (Távkapcs)
 

 
Fura módon a Távkapcs anyagi sikere ellenére épp azzal riasztott el sok nézőt, hogy a második felére túlontúl komolykodóvá vált. No, ez nem mondható el erről a képsorról, melyben Adam Sandler David Hasselhoff arcába küldi végbélszelét, aki utána kicsit nyamnyog is rajta...Félreértés ne essék, a Távkapcs távol áll attól, hogy Sandler legrosszabb filmjei között emlegessük (az alaptölet sem rossz), ám ennél a résznél érdemes nekünk is megnyomnunk a gyorstekerés gombot...
 
2. A Sandler-esszencia (Sátánka)
 

 
Semmi sem tart örökké. Sandler első sikerszériájának a Sátánka vetett véget. Nevettetőnk az előző évek hatalmas kasszarobbantásai okán úgy gondolta, bármit lenyomhat a közönség torkán, úgyis lenyelik azt. Nem így lett. Emitt egy hosszabb, tízperces szakasz található: a film lezárása. Van itt minden, ami a Sandleri vígjátékok sajátossága: a kretén főszereplőtől az idióta mellékalakokon át a bárgyúbbnál bárgyúbb és morbidabbnál morbidabb poénokig. Jelen esetben mindezt megspékelik némi óvodás CGI-jal is. A közönség szerencsére a pokolba kívánta Sátánkáékat.
 
1. A rozmár gyomra (Az 50 első randi)
 

 
Megvan a győztes! Ám a részletek előtt egy fontos közlendő: Az 50 első randi kivételesen egy jól sikerült mű, sőt Sandler vígjátékainak egyik legjobbja. Jellemző azonban alanyunkra, hogy valamit mindig bele kell csempésznie, amivel a végén keserű szájízt ad az egésznek. Pedig a Memento rom-kom verziója sem volt jó ötletek, valamint érzelmes és vicces szituk hiányában. Miért, ó, miért kellett hát beleerőltetni ezt a borzasztóan alpári jelenetet? Ki kíváncsi arra, hogy miként okád telibe egy rusnya nőt egy hatalmas rozmár? Csak Ádámkát? Rendben, kisfiam, leülhetsz, egyes! 
 
2010.07.30
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.