Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv

est.hu:
5/10
|
olvasói
8/10 (4)
Mundruczó Kornél nem bízta a dolgokat a véletlenre, és nehogy valaki mellett csak úgy elsuhanjon a felismerés, már a címben is jelezte, hogy itt bizony Mary Shelley örökbecsű rémmeséjének modern átiratáról van szó
Másrészt rendezőként önmagára osztotta a főszerepet.
 
Az eredeti Frankenstein-történet sem elsősorban az ijesztgetésről szól, hanem a teremtő ember „istenkísértő gőgjéről”, és ki mintázná meg jobban mindezt napjankban, mint egy közép-európai színházi és filmrendező. Az illető, bizonyos Viktor új projektjéhez keres főszereplőt, de nem ám ismert színészt, hanem ártatlan képű fiatal amatőrt – ami így leírva kissé pedofíl csengésű –, és a kasztingot egy elhagyott, lerobbant bérházban tartja, amitől olyan k-európai az egész. Lézengnek is az udvaron Tarr Béla-filmekből szökött statiszták, de a szerepet egy intézetből szökött kamasz fiú kapja meg első blikkre, de itt a csavar: ő nem szereplőválogatásra érkezett, hanem anyját keresi, aki a ház utolsó lakója. Az újabb fordulat pedig ott jön, hogy a szituációs gyakorlatba kényszerített srác akaratlanul is szörnyű bűnt követ el – az elsőt egy hosszú sorban –, a rendező pedig nem más, mint az apja, aki eddig nem is tudott a létezéséről.
 
A természetesnek korántsem ható felállásból a mostanában kissé Kovács Lajosra hajazó Mundruczó pár mogorva szereplővel egy szándékoltan klausztrofób hangulatú, sokatmondó hallgatásokból és csikorgó párbeszédekből felépített történetet épít ki, amely legalább annyira szól a kinti műértőknek, mint a hazai közönségnek – nyilván nem véletlen, hogy a filmet beválogatták a cannes-i filmfesztivál 2010-es hivatalos versenyprogramjába is. 
 
Vízer
2010.08.25
|
Tender Son - The Fankenstein Project
magyar-német-osztrák filmdráma, 105 perc, 2010
Mary Shelley Frankenstein című világhírű gótikus regénye nyomán a film teremtő ember és teremtménye története. A szeretet után sóvárgó, mégis kitaszított ember mítosza éled újra apa és fiú találkozásában.
Rendező:::

Mundruczó Kornél

Színész:::

Mundruczó Kornél
(a rendező)

Frecska Rudolf
(fiú)

Wéber Kata
(lány a válogatáson)

Monori Lili
(anya)

Csíkos Kitty
(lány)

Terhes Sándor
(felügyelő)

Stork Natasa
(rendező-asszisztens)

Székely B. Miklós
(apa)

Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2010. szeptember 9.
(2 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.