Az amerikai

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (58)
Nemrég Jim Jarmusch próbálkozott egy minden régi műfaji klisét önmagába visszakanyarító művészkrimivel (Az irányítás határai), most pedig a kult videoklipgyárosból lett rendező, Anton Corbijn rakott össze egy hasonló darabot. A kulcsszó itt is inkább a művész, mint a krimi.
A holland születésű, de Angliában befutott fotós-rendező Anton Corbijn első filmje, a Control egy korlátai között vergődő zenész egészen közeli, szinte klausztofób portréja volt, és második munkájával már keveri az intimitást az izgalmakkal. Az amerikai a késő hatvanas, kora hetvenes évek olyan klasszikus európai krimijeit idézi meg hangulatában, tempójában és szereplőivel, mint Jean Pierre Melville Szamurája vagy A sakál napja Fred Zinnemanntól. Vagyis ne várjunk gyors vágásokat, látványos robbantásokat és hajszákat: itt a sztori lassan épül fel, és a főszereplő bőven kap időt arra, hogy egyrészt megmutassa, mennyire ért a szakmájához, másrészt elárulhassa (érzelmi) gyengeségét.
 
A magányos bérgyilkos ezúttal George Clooney, aki egy csendes olasz kisvárosban húzza meg magát két munka közt, és miközben egy különleges fegyvert készít, összebarátkozik a helyi plébánossal és a közeli bordély legszebb leányzójával (a szerepben Violante Placido, a nagy Michele Placido kislánya örvendezteti meg Clooney-t és a nézőket), és a visszavonuláson gondolkodik. Azt persze tudjuk, hogy ebben a szakmában nem lehet barátkozni, és azt is, hogy itt nincsen olyan, hogy visszavonulás – a többi már inkább a stílusról, mint a történetről szól, és hogy ez jó-e, az már csak nézőpont kérdése.
Vízer
2010.10.20
|
The American
amerikai thriller, 90 perc, 2010
Egy amerikai bérgyilkos Olaszországba utazik, hogy elvégezze az utolsó melóját.
Rendező:

Anton Corbijn

Színész:

George Clooney
(Jack)

Violante Placido
(Clara)

Thekla Reuten
(Mathilde)

Paolo Bonacelli
(Benedetto atya)

Johan Leysen
(Pavel)

Irina Björklund
(Ingrid)

Filippo Timi
(Fabio)

Forgalmazza: Palace Pictures
Bemutató: 2010. október 28.
(11 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.