Szemekbe zárt titkok

est.hu:
10/10
|
olvasói
9/10 (127)
Nagyon jó döntés volt az Akadémia részéről, hogy a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat idén Juan José Campanellának adta. Az argentin rendező mozija ugyanis bőven megérdemli a lehetőséget, hogy ennek a gesztusnak köszönhetően sokkal több emberhez jusson el, mint egyébként.
A Szemekbe zárt titkok különös film. Műfaja szerint krimi, és bár hiánytalanul hozza a zsáner kötelező elemeit, egy idő után nyilvánvalóvá válik, hogy a nyomozósdi csak álca, mindössze remek apropó arra, hogy keretet adjon a szerteágazó történetnek, és a figyelem folyamatos fenntartásával bravúrosan összefogja a különböző cselekményelemeket. A krimiszerkezetbe és -tematikába oltott szerzőiség a film noir legnagyobb mestereit idézi, a film nosztalgikus hangulata pedig tovább erősíti az áthallásokat.
 
Campanella jó érzékkel játssza egybe egy hajdani felderítetlen gyilkossági ügy és egy, az időben ugyanakkor kibontakozó, elvesztegetett szerelem történetét. Az emlékek főhősében, Benjamín Espositóban (Ricardo Darín) élnek tovább, aki regényt készül írni a huszonöt évvel korábban megesett dolgokról, hátha választ talál élete nagy kérdéseire. Ahogy Benjamín elkezdi összerakosgatni a múlt darabkáit, lassan rá kell jönnie, hogy a megtörtént eseményeket lehetetlen tökéletesen rekonstruálni, az emlékeket csupán újraírni lehet, új valóságot teremteni a világ általunk megismerhető töredékeiből. A huszadik század íróinak mindent átfogó élménye ez, amit Campanellának tökéletesen sikerült filmbe ültetnie. 
zsinora
2010.10.14
|
El secreto de sus ojos
argentin-spanyol romantikus thriller, 129 perc, 2009
Benjamin, egy nyugdíjba vonult törvényszéki alkalmazott úgy dönt, hogy könyvet ír egy régi megerőszakolással egybekötött gyilkossági ügyről, amit véleménye szerint rosszul oldott meg a rendőrség.
Forgalmazza: Mokép
Bemutató: 2010. október 21.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.