Meghalt Tarantino vágója

Szeptember 28-án, kedden Los Angelesben, vélhetően a nagy hőség miatt elhunyt az 56 éves Sally Menke, Quentin Tarantino állandó munkatársa, a kulturendező olyan filmjeinek vágója, mint a Kutyaszorítóban vagy a Becstelen brigantyk.
Menke a Hollywood Hillsen lelte halálát, kutyasétáltatás közben, melynek a 48 Celsius fokos rekordhőség ellenére vágott neki. Holttestét – amit fekete labrador kutyája őrzött hűségesen – helyi idő szerint kedden hajnalban találták meg. A BBC információi szerint halálát hőguta okozta. 
 
Az 1953-ban született Sally Menke a New York Universityn tanulta ki a mesterséget, majd vágói karrierjét a CBS hálózatnál kezdte, ahol dokumentumfilmeket vágott. A kétszeres Oscar-jelölt szakember először az 1992-es Kutyaszorítóban című gengszterfilmben dolgozott együtt Tarantinóval. 
 
A következő közös munka az 1994-es Ponyvaregény volt (ezért érdemelte ki 1995-ben első Oscar-nominálását), de a filmes volt a kultrendező összes filmjének (Négy szoba, Jackie Brown, Kill Bill 1. és 2., Halálbiztos) vágója. Második alkalommal idén jelölték Oscar-díjra a 2009-es Becstelen brigantyk vágói munkálataiért. 
 
„Életében két dologra volt büszke mindenek felett: a családjára és a munkájára” – emlékezett Menkére férje, a filmrendező Dean (születet Aldo Luis) Parisot. Sally Menke további fontosabb munkái vágóként: Tini nindzsa teknőcök, Ég és föld, Éjjeliőr a hullaházban, Vad lovak.
 
 
bbc.co.uk
2010.09.29
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
P
25
Szo
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.