Szerelmi háromszögek a mozivásznon - Top 10

Abban a pillanatban, amikor Éva beleharapott abba a bizonyos almába, zöld utat kapott a tiltott vágy és a csábítás, és elárasztották az irodalmat, majd később a filmművészetet is az izgalmasabbnál izgalmasabb szerelmi háromszög-történetek.
E művek közös jellemzője, hogy a két szerelmes boldogságának útjában egy harmadik személy áll. Csak valamely szereplő(k) távozásával vagy halálával billenhet helyre az egyensúly, de hőseink élete már sosem lehet ugyanolyan, mint előtte. Ennek felismerésekor olyan katarzis zúdul a nyakunkba, hogy nem győzünk levegő után kapkodni, de pont ezért imádjuk a szerelmi háromszögeket a mozivásznon. Íme a tíz legemlékezetesebb:
 
10. Végzetes vonzerő (Adrian Lyne, 1987) (Dan Gallagher – Alex Forrest – Beth Gallagher)
 
Még jó tíz évvel azelőtt, hogy Carrie Bradshaw és barátnői fityiszt mutatva a társadalmi elvárásoknak felmentették a szebbik nemet az ’amíg nem mész férjhez, senki se vagy’ évezredes kényszere alól, harmincas, független és gyermektelen nőnek lenni nagyon ciki volt, sőt egyenesen kétségbeejtő. Listánkat egy olyan szerelmi háromszöggel indítjuk, ami annak idején igencsak felborzolta a kedélyeket, nem véletlenül. Adrian Lyne 1987-es klasszikusában a Michael Douglas alakította Dan Gallagher felesége távollétében viszonyt kezd a szexi Alex Forresttel (Glenn Close). A férfi a kezdeti fellángolás után iszkolna vissza megértő arájához bánva bűneit, a gond csak az, hogy Alex sokkal többet akar futó románcnál. Az egyre idegtépőbb helyzetet végül a feleség oldja meg egy jól irányzott lövéssel, nekünk nézőknek pedig marad a kérdés, hogy vajon lehet-e még boldog ez a két ember együtt. Azt saccolom, hogy nem. Íme a híres jelenet, amit Bridget Jones nézett a takaró alatt kucorogva, miután az a csélcsap Daniel Cleaver átverte és elhagyta.
9. A szív hídjai (Clint Eastwood, 1995) (Francesca Johnson – Robert Kincaid – Richard Johnson) 

Listánk következő helyezettjében kevésbé drasztikus módon ér véget a titkos szeretők viszonya, de a végeredmény körülbelül ugyanaz. A feleség a férjét és a biztonságot választja a szerelem és az izgalmas új élet lehetősége helyett. Ahogy távozik a szerető, tulajdonképpen meghal a nő számára, és megint csak nem valószínű, hogy Francesca a szívében Robert emlékével képes lesz úgy élni, mint a találkozásuk előtt. Clint Eastwood Meryl Streeppel az oldalán felejthetetlen filmet rittyentett Robert James Waller regényéből. A szív hídjai zsenialitása a ki nem mondott szavakban és a hallgatásokban rejlik, az utolsó öt perc pedig olyan, hogy tanítani kéne. Íme:
  8. A galamb szárnyai (Iain Softley, 1997) (Kate Croy – Merton Densher – Millie Theale) 

Henry James regényének 1997-es filmváltozata sem hiányozhat a szerelmi háromszögek legjobbjai közül. A történet pikantériája, hogy itt a menyasszony maga hajtja vőlegényét a szebb élet reményében egy másik nő karjaiba. Merton (Linus Roache) imádja Kate-et (Helena Bonham Carter), de nincs elég pénze, hogy feleségül vegye az arisztokrata lányt. Kate barátnője, Millie nagyon gazdag, és mint kiderül, halálos beteg. Kate ráveszi Mertont, hogy kezdje el csapni a szelet Millie-nek, hátha végül a férfira hagyja mesés vagyonát, és akkor többé semmi sem áll a boldogságuk útjába. Minden a terv szerint alakul, de egy ponton hiba csúszik Kate számításaiba, Merton ugyanis tényleg beleszeret Millie-be... Szerelmi bonyodalom a javából a századfordulós Angliából. Kedvcsinálónak íme a Iain Softley-film trailere:
 


7. Az angol beteg (Anthony Minghella, 1996) (Almásy László gróf – Katharine Clifton – Geoffrey Clifton) 

Íme listánk legtragikusabban végződő szerelmi háromszög-története. Almásy László gróf és Katharine Clifton szenvedélyes románcának a féltékeny férj vet véget egy jól kidolgozott tervvel. Repülőre száll nejével, és egy ügyes mozdulattal a halálba kormányozza a gépet. A gróf végigfut fél Afrikán, hogy megmentse szerelmét, de túl későn érkezik, így bánatában jobb híján az ellenséges csapatok elé veti magát. Lelövik, de szerencsére még marad benne annyi szufla, hogy elmesélje szerelme történetét az ápolónőjének és nekünk. Bár az igazi Almásy gróf állítólag köszönőviszonyban sem volt azzal a valakivel, aki Az angol beteg főhőse, mi örökre hálásak leszünk Anthony Minghellának a Michael Ondaatje regényéből készült filmért. Hogy miért? Például ezért a jelenetért:6. Doktor Zsivágó (David Lean, 1965) (Jurij Zsivágó – Lara – Tonya) 

Borisz Paszternák Nobel-díjas regényének méltó feldolgozása David Lean 1965-ös filmje, amely egy felejthetetlen szerelmi háromszög történetén keresztül mesél az orosz nép zivataros évtizedeiről. Jurij Zsivágó (Omar Sharif) még a háború előtt ismeri meg Larát (Julie Christie), de az élet messzire sodorja őket egymástól. A doktor feleségül veszi Tonyát (Geraldine Chaplin), de az első világháború idején újra találkozik Larával, és ellenállhatatlan szerelem bontakozik ki közöttük. A politikából és a társadalomból kiábrándult Jurij hosszan őrlődik a két nő között, mert mindkettejüktől kap valami olyat, ami nélkül nem tud élni. Amilyen passzív szemlélője a külső eseményeknek, olyan passzív elszenvedője a szerelemnek is, amely Lara távozásával ér véget.
  


5. Elfújta a szél (Victor Fleming, 1939) (Scarlett O'Hara – Rhett Butler – Ashley Wilkes) 

Bár annak idején jó pár VHS-t elkoptattam, hogy megértsem, mit ehet Scarlett O'Hara azon a sápadt, depressziós Ashley Wilkes-en, máig nem tudom a választ. Nem csoda, hogy Rhett Butlernél – na vele viszont kiegyeznék – néha elszakadt a cérna, és lekevert egy-egy pofont arájának, hogy jobb belátásra bírja. Bár Scarlett Ashley iránti szerelme mindvégig plátói maradt, hármuk évtizedes vívódása Victor Fleming 1939-es tolmácsolásában listánk előkelő helyére került.
4. Zongoralecke (Jane Campion, 1993) (Ada McGrath – George Baines – Alisdair Stewart) 

Jane Campion-nak, listánk egyetlen női rendezőjének szerelmi háromszög-története a világvégi kényszerházasságba menekülő Ada McGrath (Holly Hunter), otromba és műveletlen férje, Alisdair Stewart (Sam Neill) és az asszony bájai iránt egyre fogékonyabb falubéli, George Baines (Harvey Keitel) között bonyolódik. A néma asszony hozománya mindössze az előző házasságából született kislánya és egy zongora. A művészetekre kevésbé fogékony férj ilyen-olyan okokra hivatkozva a tengerparton hagyja a hangszert, de George hazaszállítja magához. Ada átjárhat hozzá, de egy feltétellel, ha őt is megtanítja zongorázni. A férfi és a nő lassan szerelemre lobban a hangszer mellett, a közös zenélés pedig egyre gyakrabban végződik a padlón. A férj, tudomást szerezve a titkos viszonyról, szörnyű haragra gerjed, és a lehető legelvetemültebb módon vet véget felesége zenetanári pályafutásának. A gyengébb idegzetűek kedvéért nem ezt a jelenetet választottuk, hanem egy másikat, a film talán legszebbjét:
 


3. Jules és Jim (François Truffaut, 1962) (Catherine – Jules – Jim) 

Listánk harmadik helyezettje a francia újhullám egyik nagymesterének klasszikusa1962-ből. François Truffaut tragikusan végződő szerelmi háromszög-történetének középpontjában Catherine (Jeanne Moreau) áll, körülötte kering a két jóbarát, mint bolygók a Nap körül. Catherine ellenállhatatlanul vonzza mindkét férfit, és hol az egyiküket, hol a másikat választja. Amikor Jules-lel (Oskar Werner) van, Jim (Henri Serre) hiányzik neki, amikor pedig Jim-mel, akkor Jules-re vágyik. Csak akkor boldog igazán, ha mindkét férfit maga mellett tudhatja, és vágyakozó pillantásaik kereszttüzében bohóckodhat. Végül rájön, hogy az évek óta tartó, kezdetben izgalmas, de mindannyiuk számára egyre fájdalmasabb keresztbe kavarásnak csak ő vethet véget, még ha ez kettőjük életébe kerül is. Íme a film egyik leghíresebb jelenete:
 


2. Az ártatlanság kora (Martin Scorsese, 1993) (Newland Archer – Ellen Olenska – May Welland)  

Martin Scorsese 1993-as filmje a 19. század végi, álszent New York-i arisztokráciáról dobogónk második helyét kapta. Newland Archer (Daniel Day-Lewis) a világ legboldogabb embere, amikor megkéri a bájos May Welland (Winona Ryder) kezét. Olenska grófnő (Michelle Pfeiffer), a menyasszony unokatestvére épp az eljegyzés után tér haza Európából egy tönkrement házassággal a háta mögött. Newland May kérésére pártfogásába veszi a leendő rokont, aki iránt a férfi hamarosan őrült szerelemre lobban. Elkezdődik a vívódás, a szerelmi háromszög tagjai szenvednek, mint a kutya, végül May terhességének hírére Olenska bedobja a törölközőt, és kilép Newland életéből. Íme a film felejthetetlen epilógusa, amelyben az immár özvegy férfi felkeresi a grófnőt Párizsban, de végül nem megy fel hozzá, csak az ablakból figyeli őt, azon merengve, vajon hogy alakult volna az élete, ha annak idején őt választja.
 1. Casablanca (Kertész Mihály, 1942) (Richard "Rick" Blaine – Ilsa Lund – Viktor László)ő 

A győztes pedig nem lehet más, mint Kertész Mihály felülírhatatlan klasszikusa1942-ből. Rick és Ilsa szerelmének története a mai napig bámulatba ejt minket. Nem véletlen, hogy állandó hivatkozási alapja a romantikus filmek készítőinek és rajongóinak egyaránt. Hát igen, Kertésznek valami nagyon összejött Humphrey Bogart-ral és Ingrid Bergmannal ott Casablancában. Pedig ha lehet hinni a korabeli pletykáknak, az utolsó forgatási napig kétséges volt, hogy a rendező melyiket választja a két befejezés közül. Az egyik verzió szerint ugyanis Ilsa nem a férjével, hanem Rickkel maradt volna. A végeredményt nézve szinte hihetetlen, hogy a Casablanca forgatókönyvén több író is dolgozott, és a forgatás alatt is állandóan változott a szöveg. Megegyezhetünk abban, hogy Kertész jól döntött, mert ha a film vége nem az lenne, ami, akkor talán egészen máshogy alakult volna a romantikus mozik filmtörténete. Íme a búcsújelenet azzal a bizonyos mondattal a barátságról:  


zsinora
2010.10.08
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.