10 jelenet, amit látnod kell a ’80-as évek akciófilmjeiből

Húsz-harminc évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy Adrien Brody és Shia LaBeouf-alkatú figurák győzzenek le vérmes Ragadozókat és gigantikus robotokat.
A tesztoszteron korában pattanásig feszült bicepsz-erekre, osztrák akcentusra, dörmögő motyogásra, vagy néhány laza félmosolyra volt szükség, és a férfiak máris morzsolhatták könnyeiket a gyönyörűségtől. Nem is olyan régen a női akcióhősök kerültek terítékre, most az erősebb nemen a sor. Elevenítsük fel a régi, szép, nyers, agykikapcsolós pillanatokat!
 
10. Így kell hülyén meghalni! (Robotzsaru, 1987)A Robotzsaru fura vállalkozásnak számított már 1987-ben is. Paul Verhoeven filmje előállt egy olyan figurával, akiért tipikusan a kamaszsrácok őrültek meg leginkább: menő, acélos, mechanikus szuperhős irdatlan stukival vigyázza a rendet. A film mégsem nekik szólt. Erre enged következtetni például ez a jelenet is, melyben az egyik rosszarcú szemétláda (amúgy Romano doki a Vészhelyzetből) vesz egy kellemes savfürdőt, majd lassan, de biztosan kezd szétesni. Végül csúfos, fröccsenős véget ér egy szélvédőn, maradványainak eltakarításáról pedig két rendíthetetlen ablaktörlő gondoskodik. Szó mi szó, roppant hálátlan szerep...

9. Így kell spárgázni! (Véres játék, 1988)Természetesen a hajlékony belga is kikerülhetetlen. Bár Jean-Claude Camille François Van Varenberg(a továbbiakban Van Damme) a ’90-es években volt igazán csúcson, mégis az 1988-as Véres játéknak köszönhetett mindent. A küzdősportokról készült filmek amúgy is fontos részét képezték az akciózsánernek ebben az évtizedben. Fel is kapta a fejét a közönség, valamint a szakma rendesen, mikor megjelent ez a nem túl magas, ám annál kisportoltabb figura, majd olyan kunsztokat, spárgákat és ugrásokat prezentált a film közepette, melyeket temérdek harcedzett veterán megirigyelhetett volna. A Véres játékvégső csatája így került be az akciófilmek legendáriumába, mi pedig azon gondolkodtunk végig, hogy az akkor 28 éves Van Damme melyik csomagmegőrzőbe adta le golyóit a verekedések idejére…

8. Így kell befenyíteni! (Rambo 2., 1985)Fejpántos, bajonettes, szótlan, bús ábrázatú öldöklő angyalunkat senkinek sem kell bemutatni. A Rambo szót minden gyermek és felnőtt ismerte akkoriban (még most is), gyerekszobánk falairól pedig évekkel később sem lehetett lekaparni az odaszáradt Rambo-posztereket. Pedig a vietnami veterán karaktere olyan egyszerű volt, mint egy pofon. Mégsem tudott senki úgy nézni, úgy szorítani dagadó izmokkal egy mikrofont, és úgy mondani azt villámcsapás közepette a szemét bürökrata felettesnek, hogy „Murdock, jövök érted!”, majd könnyedén szétcsapni az egész büdös bagázst, mint az egykori Olasz Csődör, aki természetesen korántsem utoljára tűnik fel e listán.

7. Így kell valakit helyrerakni! (Kobra, 1986)Na ugye megmondtam! Ismét Stallone-ba ütközünk, aki a Rambo 2. után egy évvel ismét George P. Cosmatos rendezővel szállított közös akciómókát a fegyverek és nagy nézések rajongóinak. Bár a siker nem ismétlődött meg, illetve beficcent hat darab Arany Málna-jelölés is, azért még a Kobra rendkívül érzékletes tárháza annak, hogy miért szerettük a nyolcvanas zsarufilmeket. A film leghíresebb beköpése pedig egyben a film szlogenje is. Marion ’Kobra’ Cobretti hányaveti módon löki oda ellenlábasának, hogy: „Te vagy a betegség, én vagyok a gyógyszer.” Ez a jelenet A sebhelyesarcú mellett azóta is a műmájerek egyik legdrágább kincse és állandó hivatkozási alapja.

6. Így kell beszólni magunknak! (Tango és Cash, 1989)A mesterhármas utolsó darabja Sylvestertől ismét egy rendkívüli mondat. Andrej Koncsalovszkij felnőtteknek szóló, mocskosszájú akciókomédiája telis-tele volt idézhető szövegekkel (ezt a bravúrt két évvel később Az utolsó cserkész tudta megismételni), ám mind közül magasan kiemelkedik a Tango-t alakító Stallone önironikus önfitymálása. Három Rambo és négy Rocky film után ő maga volt az akcióistenség. Pattanásos kamaszok, VHS-koptató, akcióőrült apukák és konditermen szocializálódott hurkagyurkák személyes bálványa és ikonja. Erre jön ez a jól fésült, szemüveges, öltönyös Stallone, majd benyög egy olyat, hogy: „Rambo? Az egy bu*i!” Köszönjük!

5. Így kell kiereszteni a gőzt! (Kommandó, 1985)Ha nem csal emlékezetem, akkor anno Magyaroszágon Fantom kommandóként is emlegették e csupa nagybetűkkel írandó TIPIKUS akciófilmet. Sztori: a vidéken letelepedő egykori elitkommandós ismét harcra kényszerül, mikor elrabolják kislányát. A terroristák nyomába ered, majd szépen, akkurátusan kicsinál mindenkit. Nem egy Oscar-matéria, ám nem is volt ilyesféle szándék. Mark L. Lester kőkemény, puskaporszagú, arcpingáló, „egy mindenki ellen” szösszenete mégis belénk ivódott. A visszafelé elsülő páncélököltől a híres felfegyverkezés jeleneten át egészen a végső leszámolásig, melyben Arnold egy gázcsővel nyomja hasba ellenfelét, majd jöhet az aranyköpés: „Ereszd ki a gőzt, Bennett!”

4. Így kell megismerkedni! (Halálos fegyver, 1987)Roger Murtaugh (Danny Glover) és Martin Riggs (Mel Gibson) talán a legismertebb zsarupáros, természetesen a politikailag korrekt fekete-fehér (+ idős-fiatal) fajtából. Cívódásaik, élcelődéseik és nem utolsósorban lehengerlő akcióik eddig négy sikerfilmhez szolgáltattak ütős alapanyagot, ezúton is köszönjük Shane Blacknek e remek karaktereket! Épp ezért akciófilmtörténeti jelentőségű ez az apró szcéna, melyben Murtaugh és Riggs először találkoznak. A szuicid hajlamú, fiatalon kiégett Riggs-t természetesen bűnözőnek nézi a nyugdíjazása előtt álló pedáns Murtaugh, ám a lefegyverzés nem megy olyan jól, mint gondolta. Ugyanitt hangzik el elsőként a franchise egyik jelmondata: „Öreg vagyok már ehhez a sz*rhoz!”

3. Így kell engedni a gravitációnak! (Drágán add az életed, 1988)Sokan a ’80-as évek legjobb akciófilmjeként tartják számon, és van benne valami. A hatóságok félrevezetése miatt nemrég egy éves börtönbüntetésre ítélt John McTiernan rendező minden bizonnyal nem is volt még akkor tudatában, hogy a zsáner egyik mérföldkövét és plágium-alapját fektetette le. A Die Hard nagyot ütött a kasszáknáll, melyben nem kis szerepe volt a végső jelenetnek, melyben elhangzik a méltán híres ’Yippie Kay-Yay, motherf*cker!’ duma, a lapockára ragasztott pisztoly-trükk, valamint az a felejthetetlen arckifejezés a főgenya Hans Gruber (a csodálatos Alan Rickman) képén, amint tudatosul benne, hogy néhány másodperc múlva kiskanállal kell majd összeszedegetni megmaradt darabjait a betonról. Naná, hogy mindezt lassítva.

2. Így kell gépiesen viselkedni! (Terminátor, 1984)A dekád egyik legnépszerűbb és legtöbbet emlegetett filmje, ez nem vitás. Ifjoncként én is magam alá csináltam az osztrák testépítő-robot mészárlásaitól, az iskolapadban és a nyári táborokban pedig gyakran elevenítettük fel a jeleneteket, vagy épp a kisebbeket rémisztgettük velük. James Cameron aranyat talált, melynek folytatása is előkelő (ha nem első) helyet szerezne egy ehhez hasonló lista ’90-es összeállításában. A ’84-es kezdet legemlékezetesebb jelenete így meg is tudta szerezni az ezüstérmet. Itt találkozunk először a T800-as fémcsontvázával, amely leizzadván Schwarzi deltáit lassan kiemelkedik a tűzből, és legszívesebben elnáspángolná gépszíjával az őt szégyenbe hozó Sarah Connort és Kyle Reese-t. Végül (a)lapos halállal hal...

1. Így kell becsülettel küzdeni! (Ragadozó, 1987)A űrközi maszkabálból (vagy intergalaktikus hadászati kiállításról) érkező fejvadász története a maga nemében egy remekbeszabott átverés volt 1987-ben. McTiernan már a Die Hard előtt ízzé-porrá robbantotta agyunkat, mikor a szokványos dzsungelháborús brutál gerilla-film közepén hirtelen feltűnik egy hörgő, hangutánzó, lézerrel lövöldöző, zöldvérű raszta kaméleon, és elkezdi sorban gyilkolászni hőseinket. Így siklott át észrevétlen sci-fi-be az akciófilm, és egyúttal ki is taposta a hasonszőrű ösvényt a jövő nemzedékei számára. Az igazi hökkenés (Arnold és a mi számunkra egyaránt) pedig akkor következett be igazán, mikor Predator-pajtás leveti maszkját, feltűnik „rusnya féreg” ábrázata, és ’80-as évek akciófilmjeinek egyik legjobb jelenetében fegyvereit eldobva férfiként küzd meg az (igaz, nála sokkal kisebb termetű) embererőművel. Ehhez pofa kellett!

Echte
2010.10.15
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
P
10
Szo
11
18:10
A Lego-kaland 2
amerikai animációs film, 2019
18:10
Kétarcú január
amerikai-francia-angol thriller, 2014
18:25
Ruben Brandt, a gyűjtő
magyar animációs film, 2018
18:35
Amerikába jöttem
amerikai vígjáték, 1988
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.