„Engem a történelem emberi oldala érdekel” - Nagy Zsolt

Nagy Zsolt generációja egyik legkiemelkedőbb színészegyénisége, aki számos figyelemre méltó színházi és filmes szerepet tudhat maga mögött. A színésszel Vágvölgyi B. András első játékfilmrendezése, a végre mozikba került Kolorádó Kid...
...kapcsán beszélgettünk a filmről, Kreuzer Béla karakteréről, 1956-ról, szerepálmokról és a jövőről. 
 
- Milyen érzés számodra, hogy végre moziba került a Kolorádó Kid
 
- Felfoghatatlan. Három és fél éves forgatáson vagyunk túl. Ha ehhez még hozzávesszük a féléves utómunkát, akkor az már négy év. Hosszú, várakozással teli időszak volt ez, de megérte. 
 
- Elégedett vagy a végeredménnyel? 
 
- Igen, nagyon. Nem gondoltam, hogy ennyire össze fog állni a történet, mert elég kaotikus volt a forgatás. A pénztelenség miatt négyszer vagy ötször álltunk le. Sokat változott a könyv, jó pár jelenettől meg kellett válnunk, mert nem tudtuk leforgatni, de amikor megnéztem a filmet, nem volt hiányérzetem. Boldog vagyok, hogy elkészült, és hogy ilyen jó lett.  
 
- Mikor keresett meg téged Vágvölgyi B. András a szereppel? 
 
- Több mint négy éve.  
 
- Mi fogott meg a történetben és a szerepedben? 
 
- Maga a gondolat, hogy forgassunk egy olyan 56-os filmet, ami nem azokról a hősökről és nagy mártírokról szól, akiket ismerünk, hanem az ismeretlenekről. Azokról a kisemberekről, akik csak belekeveredtek az eseményekbe.  
 
- Alakítottatok a történeten és a karaktereden?  
 
- Nem igazán lehetett hozzányúlni a forgatókönyvhöz, mert egészen speciális nyelvezete van. Én korábban nem ismertem az ötvenes évek szlengjét. Leírták a mondataimat, én pedig megtanultam. Mivel ennyire kötött volt a könyv, nem igazán lehetett improvizálni. 
 
- Mégis nagyon felszabadult és természetes a játékotok.  
 
- Örülök, hogy ezt mondod. A filmben a színházhoz képest az a jó, hogy akárhányszor újra lehet forgatni egy jelenetet, vagyis ki lehet hozni az adott szerepből a maximumot. Egyébként sokat próbáltunk a forgatás előtt, volt lehetőségünk ráhangolódni a karakterünkre.  
 
- Mi segített Kreuzer Béla karakterének megformálásában?  
 
- Ha kapok egy szerepet, mindig igyekszem elmerülni az adott korban. Elkezdek olyan zenéket hallgatni és olyan könyveket olvasni, amik jól átadják azt a hangulatot, vagyis automatikusan beállok arra a dologra. Vagesz sok olvasnivalót adott nekem, szépirodalmat, újságcikkeket és 56-os nyomtatványokat, ja és persze rengeteg fotót. Filmeket is néztem, de nem szisztematikusan, csak ahogy jött. Megpróbáltam mindent átfuttatni az agyamon, hogy bele tudjam élni magam a szerepbe.  
 
- Ilyen sok leállással nem volt nehéz újra és újra visszazökkenni? 
 
- A forgatást a lóversenyjelenettel kezdtük. Ott még látszik, hogy keresgélem a figurát, de aztán beállt valami teljesen másba, rátaláltam a karakteremre. A film magját képező börtönjeleneteket később vettük fel, egyhuzamban. Onnantól nem volt nehéz visszatalálni a szerephez, tovább élt bennem. 
 
- A többi szereplőre hogyan találtatok rá? 
 
- Vagesz megkérdezte, hogy kiket szeretnék. Mondtam, hogy a színész barátaim között rengeteg tehetséges ember van, legyenek ők. Így került a filmbe például Sárosdi Lilla és Kokics Peti. A spiont Gáspár Tiborra osztotta, akit a mai napig a mesteremnek tartok. Nagyon nagy szerencsém volt, hogy az igazi barátaimmal játszhattam, ez sokat tett hozzá a végeredményhez.  
 
- Fűz valamilyen személyes élmény 1956-hoz?
 
- Apám kisfiúként látta bejönni az oroszokat a faluba. Ott rúgták a bőrt mindennap, ahol egyszer csak a semmiből megjelentek ezek a félelmetes tankok, és több méter magasra felverték a sarat. Onnantól az a tér már többé nem lehetett ugyanaz számukra. Ennek kapcsán elképzeltem, hogy milyen lehet az, amikor lelövik az apádat, vagy amikor bekopogtatnak hozzád a fekete bőrkabátos emberek. Hihetetlen feszültség gyűlhetett össze az emberekben, mire azt mondták, hogy vége, valamit tenni kell. 
 
- Mennyire volt fontos számodra a film politikai, történelmi háttere?  
 
- Még ma is nagyon nehéz eldönteni, hogy ’56-ban ki hol állt és miért. Minden homályos, nem lehet tudni, hogy ki volt az igazi jó fiú és ki a rossz. Háborús helyzet volt, amikor mindenki mentette a bőrét. Engem inkább a dolog emberi oldala izgat, hogy egy ilyen kiélezett szituációban hogyan szerettek, barátkoztak, szeretkeztek és csalták meg egymást az emberek.  
 
- Ez Vágvölgyi első játékfilmrendezése. Milyen volt vele dolgozni?  
 
- Vagesz nagyon régóta él ebben a történetben. Pontosan tudta, hogy mit akar, és nagyon felkészült volt. Jól kezelte a nehézségeket, és soha nem adta fel a reményt, hogy ez a film egyszer elkészül.  
 
- A Kolorádó Kid óta szerepeltél egy magyar nagyjátékfilmben, a Team buildingben és egy angol akciófilmben, a Freightben. Hogyan tovább? 
 
- Most forgatunk egy tévéfilmet Bergendy Péterrel, amúgy meg színházazom. 
 
- Ki az a rendező, akivel szívesen dolgoznál?   
 
- Nagyon sok ilyen van. A magyarok közül például Mundruczó Kornél. Jó lenne, ha egyszer rám gondolna egy szereppel. A külföldiek közül meg Kaurismäki, vele nagyon frankó lenne együtt dolgozni.  
 
- Milyen szerepet próbálnál ki szívesen?
 
- Úgy játszanék egyszer hősszerelmest egy romantikus vígjátékban, de valahogy nem találnak meg ezek a szerepek.  
 
- Hol látod magad öt év múlva? 
 
- Várj, ezen gondolkodnom kell… Azt hiszem, egy jó társulatban. És persze sok jó filmszereppel a hátam mögött. 
 
zsinora
2010.10.20
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.