George Clooney tíz legjobb jelenete a filmvásznon

Anton Corbijn Az amerikai című filmpremierje kapcsán összegyűjtöttük George Clooney tíz legjobb mozijelenetét. Mivel nehéz lenne igazságosan sorrendbe állítani hősünk alakításait, kivételesen a kronologikus lista mellett döntöttünk...
...amely egyébként jól tükrözi Clooney színészi játékának fejlődését, vagyis az utat, amit a sorozatsztárságtól az Oscar-díjig bejárt.
 
10. Alkonyattól pirkadatig (1996) – Bár-jelenet
 
Clooney leggyakrabban hordott ruhadarabja még bőven Ross doktor köpenye volt, amikor Robert Rodríguez felkérte legújabb filmje, az Alkonyattól pirkadatig egyik főszerepére. Clooney a tévéből rögtön egy A-kategóriás moziban landolt, de nagyszerűen helyt állt partnerei, a testvérét alakító Quentin Tarantino, valamint Harvey Keitel, Salma Hayek és Juliette Lewis mellett, és még csak el sem szállt magától. A Rodríguez-film után nem intett rögtön búcsút kedvenc kórházának: még vagy három évig flörtölt Hathaway nővérrel a Vészhelyzetben, mire meghozta a végső döntést, és kilépett a sorozatból. Választott jelenetünk, amelyben a Gecko testvérek megérkeznek a Titty Twister nevű, hírhedt mexikói lebujba, ahol néhány perc alatt mindent a feje tetejére állítanak.
 

 
9. Mint a kámfor (1998) – Szerelmi jelenet
 
Clooney és Soderbergh első közös munkája, a Mint a kámfor cselekménye Jack Foley, a legendás bankrabló és Karen Sisco, az őt üldöző szexi nyomozónő között szövődő szerelem körül bonyolódik. Bár Clooneynak ennél a szerepnél még nem sikerült maradéktalanul száműznie színészi kelléktárából a megértő gyerekorvos beidegződéseit – gondolok itt többek között a sármos, fejlehajtós oldalpillantásra –, mégis, innentől nem lehetett kétségünk afelől, hogy ez a fickó bizony nem sorozatszínészként fog bevonulni a mozgókép történetébe. Bár Lopez kisasszony nem egy Meryl Streep, Clooney-val remekül működnek a vásznon. Kettősüket felelevenítendő, álljon itt a film felejthetetlen szerelmi jelenete:
 

 
8. Ó, testvér, merre visz az utad? (2000) – Vonatos jelenet
 
Soderbergh után a Coen testvérek is lecsaptak Clooney-ra, aki ezek után érthető módon már nem habozott tovább, és felmondott munkahelyén, a Vészhelyzetben, hogy Coenék fergeteges fekete komédiájában szaladgálhasson harmadmagával a gazdasági válság sújtotta Délen. A három börtönből szökött rab bilincsbe verve menekül keresztül-kasul az országon, s a haza vezető út során rengeteg képtelen kalandba keverednek. Clooney-nak sokat hozott a konyhára az Ó, testvér, merre visz az utad? Everett-jének megformálása, ugyanis abban az évben ő vihette haza a legjobb férfialakításért járó Golden Globe-ot. Választott jelenetünk, amelyben az összeláncolt fiúknak (majdnem) sikerül felugraniuk egy vonatra.
 

 
7. Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (2001) - trailer
 
Soderbergh sem hagyta sokáig munka nélkül új felfedezettjét, a Hollywoodban egyre népszerűbb Clooney-t. 2001-ben debütált a mára legendássá vált Ocean's-trilógia első része, az Ocean's Eleven – Tripla vagy semmi, és egyből a nézettségi listák élére ugrott. Clooney Daniel Ocean szerepében olyan nagyágyúk mellett bizonyíthatott, mint Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia és Julia Roberts, és elfoglalta helyét az álomgyár legjobban fizetett csillagainak padsorában. Bár bőven lenne mit választanunk a három epizód mindegyikéből, melyekben Clooney tökéletesen hozza a klasszikus idők sima modorú, profi tolvaját - laza eleganciáját tanítani kéne -, de tananyag gyanánt most be kell érnünk a film trailerével, ugyanis a forgalmazók csak ezt tették elérhetővé.    
 

 
6. Solaris (2002) – ’Álom vagy valóság?’-jelenet
 
Soderbergh két Ocean's-epizód között nem mellesleg leforgatta Stanislaw Lem világhírű sci-fijének újbóli adaptációját, éppen harminc évvel Andrej Tarkovszkij után, az eredeti feldolgozás szelleméhez hűen. A rendező a főhős, vagyis a Prometheus nevű űrállomásra küldött Dr. Chris Kelvin szerepét gondolkodás nélkül Clooney-nak adta, aki ismét nem okozott csalódást sem neki, sem nekünk, nézőknek. Kedvencünk a Solarisból nem is lehetne más, mint Clooney és Natascha McElhone gyönyörű szerelmi jelenete:    
 

 
5. Jó estét, jó szerencsét! (2005) – trailer 
 
Clooney 2004 környékén elérkezettnek látta az időt, hogy tegyen egy kis kirándulást a kamera másik oldalára. Grant Heslov-val, a Kecskebűvölők direktorával írtak egy forgatókönyvet, és Clooney leforgatta a Jó estét, jó szerencsét! című filmet, amely a sötét ötvenes évekbe, McCarthy szenátor máig ellentmondásosan kezelt boszorkányüldöző korszakába repít minket. Clooney rendezői debütálása minden várakozást felülmúlt: elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb nem európai filmjének járó díját, Velencében a FIPRESCI-t, de jelölték BAFTÁ-ra, Golden Globe-ra és Oscar-díjra is. Jobb híján megint csak a film trailerével tudjuk felidézni Clooney (rendezői és színészi) alakítását. 
 

 
4. Sziriana (2005) – trailer
 
Clooney valószínűleg sejtette, hogy Stephen Gaghan filmjét kitüntetett figyelemben részesíti majd az Akadémia, és ha szerencséje van, a mindenhonnan ránk leselkedő terrorizmust témává avató Sziriana iránti lelkesedésből talán neki is csurran-cseppen valami. Így is lett: Bob Barnes CIA-ügynök szerepével a Golden Globe mellett végre elnyerte azt a bizonyos aranyszobrocskát is, igaz, ’csak’ a legjobb mellékszereplőnek járót, de ami késik, nem múlik, ugye, George? A globális olajpiac kérdéseit boncolgató thriller az első jelenettől az utolsóig remek, s ebben nagy szerepe van hősünknek is, választottunk azonban megint csak félmegoldás, de több mint a semmi:    
 

 
3. Michael Clayton (2007) – trailer
 
A 2007-es év ismét Clooney-tól volt hangos: az egész világ felkapta a fejét a Michael Claytonra, Tony Gilroy veszettül okos és lelkiismeretes thrillerére. A borongós hangulatú, feszült drámában Clooney alakítja a címszereplőt, a munkájában sikeres, de magánéletében teljes kudarcot vallott ügyvédet. Clayton utolsó megbízásaként némi hezitálás után átáll a másik oldalra, és az életét is kockára téve válik az igazság és az ártatlan áldozatok védelmezőjévé. Clooney ezzel a filmmel végre eljutott a legjobb főszereplőnek járó Oscar-jelölésig, amit máig nem sikerült díjra váltania. Választottunk Clooney epilógusa lenne, amikor kikocsizik a város szélére, de sem ezt, se más jelenetet nem sikerült megkaparintanunk, így ismét be kell érnünk a trailerrel:
 

 
2. Kecskebűvölők (2009) – Táncjelenet
 
Bár Grant Heslov mozija, az Egek urá-val egy évben bemutatott Kecskebűvölők nem durrant akkorát, mint a másik Clooney-opusz, hősünk szórakoztató táncjelenete nem maradhatott le a listáról. Lyn Cassady, a paranormális hadviseléssel foglalkozó Új Föld Hadsereg katonája hetyke kis bajusszal, katonaruhában ropja a rock and rollt a Swinging Blue Jeans Hippy Hippy Shake című dalára. A slusszpoén, amikor ’15 másodpercnél bevillan neki gyerekkori traumája, ami majdnem egy életre elvette a kedvét a fenékriszálástól. Íme:
 

 
1. Egek ura (2009) – Hoteljelenet
 
A Juno-val befutott Jason Reitman filmje a tavalyi év nagy szenzációja volt, de egyben nagy vesztese is hat Oscar-jelölésével – ebből egy Clooney-jé –, amelyből egyet sem sikerült díjra váltania. Clooney tökéletes választás volt a Walter Kirn regényéből adaptált Egek ura kiábrándult, magányos hősének szerepére, nélküle nem az lett volna a film, ami. Kedvencünk a Vera Farmiga által alakított Alex és hősünk megismerkedése a szálloda bárjában, amikor a későbbi szerelmesek ledobálják az asztalra a törzsutas-kártyáikat, de sajnos ezt a jelenetet, a szintén zseniális ’Do You Want The Can Sir’-rel együtt hét lakat alatt őrzik, így be kell érnünk egy másikkal, Clooney vicces szállodai villantásával:
 

 
 
zsinora
2010.11.04
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
20:50
Columbo: A türelmetlen hölgy
amerikai krimi, 1971
20:55
Kiút nélkül
amerikai thriller, 2015
21:00
Rendőrsztori
hongkongi akciófilm, 1985
21:00
Mátrix
amerikai akciófilm, 1999
21:00
Védhetetlen
amerikai-dél-afrikai akciófilm, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.