Bronson

est.hu:
6/10
|
olvasói
10/10 (46)
Az Eredet-beli szerepe és a készülő Batman-film, a The Dark Knight Risesba való beválasztása miatt egyre ismertebbé váló Tom Hardy angol színész egy kevésbé ismert alakítása a hipererőszakos főhős megformálása ebben az életrajzi filmben.
„A nevem Charles Bronson, és egész életemben híres akartam lenni” – kezdi egész filmre kiterjedő monológját hősünk, aki természetesen nem Charles Bronson, hanem egy brit bűnöző, aki felvette a híres hollywoodi sztár nevét. Bár a bűnöző helyett találóbb az elítélt kifejezés, mivel Bronson (született Michael Peterson) életének olyan kis hányadát töltötte csak börtönön kívül, hogy nem is nagyon volt lehetősége életvitelszerűen bűnözni. 
 
Peterson – a híressé válás első állomásaként – 1974-ben végrehajtott egy nem túl sikeres postarablást, amiért 7 év börtönt kapott. A rács mögött azonban olyan hihetetlenül agresszíven viselkedett (az őröket és a rabokat egyaránt megtámadta), hogy a büntetést sokszorosan meghosszabbították. Tombolásai miatt az elmegyógyintézetet is megjárta, majd miután gyógyultnak nyilvánították, egy időre ismét szabad lett. Ez természetesen nem tartott sokáig, Bronson pedig végeredményben a film bemutatásáig 34 évet töltött börtönben, ebből 30-at magánzárkában (természetesen jelenleg is hűvösön van). 
 
Mindezt a műben ugyan időrendben ábrázolják, de nem mondhatnánk, hogy a szokásos életrajzi filmes folyamatosságban. Bronson élete rendkívül eklektikus formában jelenik meg a vásznon (képernyőn). Az egész keretét a főhős – természetesen képzeletbeli – előadása nyújtja, melynek során egyrészt színpadon, közönség előtt szerepel (időnként félig férfinak, félig nőnek maszkírozva, Harlekin-bohócnak kifestve vagy egy dalt énekelve), másrészt pedig bele a kamerába, a néző arcába mondja rendkívül szuggesztíven mondókáját. 
 
A teátralitás, színpadiasság mellett a film további jellemzője a stilizáltság (ami szinte magától értetődik, tekintve, hogy Bronson a reális világból kiszakítva, csupasz falak közt él; mindezt az alkotók a színek és fények stilizálásával fejelik meg) és a klipszerűség (a főhős életének egyes részei szétvagdosva, zenével bőségesen aláfestve jelennek meg – amibe belefér Verdi Nabuccója, de a Pet Shop Boys It’s a Sinje is –, sőt kapunk egy rajzfilmbetétet is). Ezekhez a túlzó elemekhez illeszkedik Tom Hardy alakítása is, aki egy egészen sajátságos (szintén stilizált) játékstílust dolgozott ki Charlie Bronson megformálásához peckes tartással, merev mozgással, váratlan grimaszokkal. 
 
Mindezt a káoszt Nicolas Winding Refn dán rendező fogja össze, aki a régi Titanic Fesztiválokon vetített Pusher-filmekkel tett szert kisebb fajta kultikus státusra, de ahogy azt a Cirkó fesztiváljának köszönhetően a magyar nézőkhöz a Bronsonnál korábban eljutott Valhalla Risingban is láthattuk, nem épp a történetmesélés az erőssége. Szerencsére ezúttal nem annyira egy sztorit kellett elmesélnie, hanem inkább egy állapotot megragadnia – Bronson életének ábrázolásához pedig ez a töredezettség az adekvát forma. A film legnagyobb érdeme ezzel együtt nem a rendezői stílus, hanem maga Tom Hardy: karizmatikus alakítása miatt híresebb szerepei után mindenképpen érdemes utólag felfedezni ezt a kevésbé ismert munkáját is – ahogy az például Eric Bana és a Chopper esetében is történt (nem beszélve a két mű további párhuzamairól). 6/10 
 
 
Kiadás: Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar felirat. Extrák nincsenek. 2/10 
 
Bronson, 2008 * 92 perc * Budapest Film * (16)
 
 
fürkész
2011.04.17
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.