Nader és Simin - Egy elválás története

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (31)
A Nader és Simin intenzív nyitójelenete – melyben egy iráni nő és férfi magyarázza a bíróságon, hogy miért akarnak elválni – rögtön berántja és egyben el is helyezi a nézőt. A szereplők egyenesen a kamerába beszélnek, miközben a bíró nem látható, hiszen mi magunk leszünk azok.
De nincs az az erkölcsi iránytű, ami megmutatná, mi a helyes és kinek van igaza abban az érzelmileg és morálisan igen összetett helyzetben, melybe a film hősei kerülnek.
 
Asghar Farhadi (Elly története) Berlinben sokszorosan díjazott alkotásában a jómódú, középosztálybeli házaspár válópere egyébként csak a kiindulási pontot jelenti, amitől a cselekmény során igen messzire kanyarodunk – olyannyira, hogy hamarosan egy egészen más bírósági meghallgatás kerekedik az eseményekből, melyekben Naderen és feleségén kívül érintetté válik a férfi Alzheimer-kóros édesapjára vigyázó kisgyermekes asszony és annak hirtelen haragú, munkanélküli férje is. 
 
A Nader és Simin erősen illeszkedik az iráni film hagyományaiba (lásd: dokumentarizmus és kulcsfontosságú gyerekfigurák), miközben egy olyan világot tár elénk, mely a miénkhez nagyon hasonló és mégis annyira más. Az egy krimi (de legalábbis egy nyomozás) izgalmaival vetekedő mű elejétől a végéig leköt, és egy percre sem enged el; s habár sok minden feszül benne egymásnak (társadalmi különbségek, érdekellentétek, más és más igazságok), minden manipulációtól mentesen mutatja meg, hogy néha a jó emberek is hazudnak és bántják egymást, és van, hogy aki hibás, azt sem lehet igazán hibáztatni. 
 
fürkész
2011.08.18
|
Jodaeiye Nader az Simin
iráni filmdráma, 123 perc, 2011
Nader és Simin szerelmespár, akik együtt készülnek elhagyni Iránt a kislányukkal, ám a férfi közben meggondolja magát...
rendező:

Asghar Farhadi

Forgalmazza: Mokép
Bemutató: 2011. augusztus 25.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.