A 42. Magyar Filmszemle díjai

Május 8-án, vasárnap este az Uránia Nemzeti Filmszínházban átadták a május 5-én kezdődött 42. Magyar Filmszemle díjait. A rendhagyó, később, kevesebb filmmel és kevesebb napon zajlott mustrán idén kevesebb volt az elismerések száma is.
Nem osztottak például elsőfilmes és közönségfilmes díjat, és külföldi kritikusok hiányában ebben az évben nem adták át a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját sem. A korábban Arany Orsó-díjra keresztelt fődíj pedig ezúttal ismét egyszerűen a Szemle fődíja névre hallgat. 
 
A szóban forgó elismerést egyébként Kocsis Ágnes Pál Adrienn című, tavaly Cannes-ban is díjazott munkája kapta, és ez a film lett egyúttal a legtöbb kitüntetés egyik birtokosa is: összesen hármat nyert, a fődíjon kívül még a film.hu közönségdíját (amit a nézők a Facebook-on szavaztak meg) és a legjobb hangmérnöknek (Juhász Róbert, akit egyúttal egy másik munkájáért, az Utolérért is kitüntettek) járó díjat is megkapta. 
 
„Nagyon örülök, hogy a közönség és a zsűri ízlése találkozott. Különösen, mivel úgy hallottam, hogy az lesz a cél, hogy olyan filmeket készítsünk, ami a közönségnek is tetszik és a fesztiválokon is sikeres, nem gondoltam, hogy a miénk is ilyen. Hányattatott sorsa volt a filmnek, nehezen készült, ezért különösen köszönöm a stábtagoknak és mindenkinek, aki segített és részt vett benne” – mondta Kocsis Ágnes a díj átvételekor.
 
Szintén három díjat vihetett haza Dyga Zsombor thrillere, az Utolér: a már említett hangmérnöki kitüntetés mellett ezt a filmet szerette a legjobban a Diákzsűri, a „nagyzsűri” pedig még a vágásáért (Czakó Judit) díjazta. A legjobb rendezés díja idén Mundruczó Kornélt illeti, a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmért, amely egy másik elismerést is magáénak tudhat: a legjobb operatőr az ezt a művet fényképező Erdély Mátyás lett. 
 
 
A 42. Magyar Filmszemle díjai 
 
A Színház- és Filmművészeti Egyetem Nyakkendő-díja a legjobb tanárnak: Balázs Gábor hangmérnök 
A Mozisok Országos Szövetségének Petróczy Sándor-díja 2010 legnézettebb magyar filmjének: Üvegtigris 3. (304 ezer 123 néző) 
A legjobb filmplakátnak járó közönségdíj (szakmai díjat idén a zsűri nem ítélt oda): Kolorádó Kid (tervezők: Zash és Dömsödi Zsolt) 
Az Országos Diákzsűri Zöld Holló-díja a legjobb nagyjátékfilmnek: Dyga Zsombor: Utolér 
A film.hu közönségdíja: Kocsis Ágnes: Pál Adrienn 
 
Animációs film kategória: 
Elismerő oklevél: Szederkényi Bella: Orsolya és Békés Rozi: Villamos 
Fődíj: Molnár Tünde: Simon vagyok 
 
Tudományos-ismeretterjesztő filmes kategória: 
Elismerő oklevél: Nagy Attila János: Kételkedem, tehát vagyok 
A kategória fődíja (Kollányi Ágoston-díj): Török Zoltán: Vad Magyarország 
 
Dokumentumfilmes kategória: 
A kategória fődíja (Ember Judit-díj): Sós Ágnes: Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek 
Schiffer Pál-rendezői díj: Szekeres Csaba: Örvény és Varga-Kabarcz Zsófia: Varázslatos gladiátorok 
 
Kísérleti és kisjátékfilmes kategória: 
Elismerő oklevél – kísérleti film: Szabó Réka: Árnyékfilm 
Elismerő oklevél: Reisz Gábor: Külalak, Zomborácz Virág: Valami kék és Kárpáti György Mór: Erdő 
A legjobb kisjátékfilm: Till Attila: Csicska 
 
Tévéfilmes kategória: 
Elismerő oklevél: Dettre Gábor: Antigoné és Horváth Lili: Hazafelé (Hajónapló ’89-90) 
A kategória fődíja (Zsurzs Éva-rendezői díj): Török Ferenc: Apacsok és Esztergályos Károly: Szégyen – Töredékek a XX. századból 
 
Nagyjátékfilmes kategória: 
A legjobb hangmérnöknek járó Arany Mikrofon-díj: Juhász Róbert (Pál Adrienn és Utolér
A legjobb vágónak járó Arany Olló-díj: Czakó Judit (Utolér
A legjobb színész: László Zsolt (A halálba táncoltatott leány
A legjobb színésznő díja: Bacskó Tünde (East Side Stories c. szkeccsfilm/The Wild Side c. epizód) 
A legjobb operatőr: Erdély Mátyás (Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv
A legjobb rendező: Mundruczó Kornél (Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv
Fődíj és produceri díj: Kocsis Ágnes: Pál Adrienn, producer: Pusztai Ferenc 
 
 
 
(Filmszemle Sajtóiroda, [origo] filmklub)
 
 
KIEGÉSZÍTÉS: Időközben az Országos Diákzsűri is kihirdette díjazottainak teljes listáját. Mint az fentebb már szerepelt, a nagyjátékfilmes fődíjat az Utolérnek adták; ebben a kategóriában különdíjat A zöld sárkány gyermekeinek ítéltek. A dokumentumfilmek közül a fődíjat Jelenczki István A hatalom cinizmusa című alkotása, a különdíjat pedig Györffy Szabolcs Kodály-generációkja vihette haza. A legjobb kisjátékfilm a diákzsűri szerint a Köszönöm, jól (r.: Prikler Mátyás), különdíjas pedig a Finale (r.: Simonyi Balázs). Ebben a kategóriában a legígéretesebb fiatal tehetséget is díjazták: Reisz Gábor lett az, Külalak című művével. Végül, de nem utolsósorban a tévéfilmek közül a legjobbnak Babos Tamás Fehér nyíl című munkája bizonyult, míg különdíjban Török Ferenc Apacsokja részesült. A Diákzsűri által kitüntetett alkotásokat május 14-én, szombaton az Odeon-Lloydban a díjátadó előtt meg is nézhetjük. Erről hamarosan külön ajánlóval jelentkezünk.
 
 
2011.05.09
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.