Meghalt Peter Falk

Helyi idő szerint június 23-án, csütörtökön elhunyt Peter Falk amerikai film- és tévészínész, Columbo hadnagy sorozatbeli megformálója és olyan további alkotások sztárja, mint az Egy hatás alatt álló nő vagy a Berlin felett az ég.
Az Oscar-jelölt és Emmy-díjas színészt – aki magyar felmenőkkel is büszkélkedett, hiszen a Pester Lloyd főszerkesztőjeként ismert író, politikus, Falk Miksa dédunokája volt – kaliforniai, Beverly Hills-i otthonában érte a halál, az esti órákban. Habár családja a halál pontos okát még nem hozta nyilvánosságra, köztudott, hogy az idős, 83 éves színész sajnos már egy jó ideje Alzheimer-kórban szenvedett. 
 
Peter Falkot ugyan 1960-as és 1961-es alakításaiért jelölték Oscar-díjra a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában (a Murder, Inc., illetve az Egy maroknyi csoda című filmekben nyújtott teljesítményéért), nézők milliói számára mégsem emiatt vált ismertté, hanem a Columbo című tévéfilmsorozat okán. A ballonkabátos, szivarozó hadnagy legendás alakját Falk 1968 (lásd: a Gyilkosság receptre című, pilotepizódként is értékelhető tévéfilm) és 2003 között keltette életre (akkor már csak egy-egy ún. „special episode” erejéig, hiszen a sorozat rendszeresen csak 1971-től 1977-ig futott, azt követően ritkábban jelentkezett). Columbo megformálásáért a színészt 10 alkalommal jelölték Emmyre (ebből négyszer meg is kapta a neves amerikai televíziós díjat). 
 
Az 1927-ben New Yorkban Peter Michael Falk néven született sztárnak szinte védjegyévé vált, hogy üvegszeme volt. A pótlásra még mindössze 3 éves korában került sor: egy rosszindulatú daganat miatt kellett eltávolítani a jobb szemét. Pályáját az ötvenes évek elején a színpadon kezdte. 1956-ban már a Broadway-n játszott, majd az ötvenes évek végén apróbb filmszerepekben és tévésorozatokban is feltűnt. A nagy áttörést a fentebb már említett Oscar-jelölt alakítás hozta meg számára, amit az 1960-as Murder, Inc. című gengszerfilmben nyújtott. Ezt követően szerepet kapott a neves rendező, Frank Capra utolsó nagyjátékfilmjében, az 1961-es Egy maroknyi csodában, ami a második Oscar-nominációt eredményezte számára. 
 
A színész a hetvenes években közeli barátja, John Cassavetes több munkájában is megjelent (Férjek, Egy hatás alatt álló nő). Ezenkívül olyan további filmek fűződnek a nevéhez, mint a Nyomás alatt(1962), a Bolond, bolond világ (1963), a Verseny a javából (1965), a Griffin és Phoenix (1976), a Meghívás egy gyilkos vacsorára (1976), a Mikey és Nicky (1976), a Haláli meló (1978), az Apósok akcióban eredetije (Öröm az ilyen szülő, 1979), egy újabb Cassavetes-rendezés, az Egy kis gubanc (1986), a Wim Wenders-féle Berlin felett az ég (1987), A herceg menyasszonya (1987), a Vitathatatlan (2002), a Mint alma a fájától... (2005) vagy a Next - A holnap a múlté (2007). 
 
Utolsó alakítása egy 2009-ben bemutatott független komédia, az American Cowslip egyik szerepe volt. Ezt követően sajnos már csak azzal összefüggésben lehetett hallani róla, hogy Alzeheimer-kórja van, és betegsége egyre jobban elhatalmasodik rajta. Emiatt Catherine nevű lánya gondnokság alá helyeztette. Rajta kívül másik lánya, Jackie és felesége, a szintén színész Shera Danese gyászolja, aki már több mint három évtizede volt a társa (Falk két lánya azonban még előző, Alyce Mayóval kötött, és 1960-tól 1976-ig tartott házasságából született). 
 
 
 
(est.hu összeállítás)
 
 
UPDATED: A napokban (a július 4-től 10-ig tartó hét végén) nyilvánosságra hozott halotti anyakönyvi kivonat alapján Peter Falk halálát szívmegállás okozta. A halottkém ezenkívül a halál másodlagos okaként tüdőgyulladást és a színészen egyre jobban elhatalmasodó Alzeimer-kórt is feltüntette.
 
 
2011.06.27
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.