Rekorder lett Harry Potter

Jegybevételi rekordot döntött az észak-amerikai (azaz az Egyesült Államok-beli és kanadai) mozikban az utolsó Potter-mozi, a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész: közel 169 millió dollárt termelt az elmúlt hétvége 3 napja alatt.
A varázslófiú kalandjait lezáró opus múlt péntektől vasárnapig egészen pontosan 168,55 millió dolláros eredményt el, amivel megdöntötte a legjobb hazai nyitó hétvége rekordját Észak-Amerikában (a korábbi csúcstartó A sötét lovag volt, 158,4 millióval). A Halál ereklyéi 2. emellett a nyitó napi rekordot is megdöntötte, hiszen 92,1 millió dolláros pénteki bevétele könnyedén túlszárnyalta az eddigi rekorderét (vagyis az Alkonyat - Újhold 72,7 millióját). Sőt a film már legelső, éjféli vetítéseivel is csúcsokat döntögetett: 43,5 millió dollárjával megelőzte az eddigi rekorder Alkonyat - Napfogyatkozást (melynek tavaly nyáron 30 millió dollárt költöttek a mozinézők első, éjféli vetítéseire az észak-amerikai filmszínházakban). A Halál ereklyéi 2-re egyébként az Egyesült Államokban és Kanadában már elővételben 25 millió dollár értékben keltek el a jegyek. 
 
Dan Fellman, a Warner Bros. hazai forgalmazási vezetője szerint a nyolcadik Potter-film meg sem áll az 1 milliárdig. Ami pedig az Amerikán kívül elért eredményeket illeti: a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész csak pénteken 157,5 millió dollárt keresett a világ többi mozijában, az egész hétvége folyamán pedig összesen 312,3 milliót. Ezzel 481,5 millióra nőtt a teljes víkend során világszerte elért összbevétele – amivel két újabb rekordot könyvelhet el (a legjobb nyitó hétvége a nemzetközi piacon és a legjobb nyitó hétvége világszerte). Ez a kimagasló teljesítmény azonban egy cseppet sem meglepő, hiszen mindenhol hatalmas várakozás előzte meg a J.K. Rowling bestseller-sorozata alapján készült legutolsó adaptációt: a rajongók világszerte órákon keresztül hosszú sorokban várakoztak, hogy már a legelső, éjféli vetítéseken láthassák kedvencüket. 
 
A legtöbb filmszínház ráadásul 3D-ben vetítette a filmet, ami (a 3D-vetítések magasabb jegyára miatt) szintén megnyomta a box office-eredményeket. A teljes Potter-franchise egyébként eddig – az utolsó mű eredményeit nem számítva – világszerte több mint 4 milliárd dollárra tett szert, amióta még 2001-ben a Harry Potter és a Bölcsek Kövével útjára indult a széria. Az észak-amerikai nézők pedig az elmúlt víkend során olyan szinten csak a Potter-mozira voltak kíváncsiak, hogy a toplista második helyezettje, az eddig szintén kiemelkedően sikeres Transformers 3. ezúttal csak 21,25 millió dolláros eredményt ért el. Bronzérmet Jennifer Aniston fekete komédiája, a Förtelmes főnökök érdemelt, 17,63 millióval. 
 
 
 
(est.hu összeállítás)
 
 
FRISSÍTÉS: Az adatok későbbi pontosítása utáni egzakt számok a toplistán a következők: 1. Harry Potter és a Halál ereklyéi: 169,189 millió dollár, 2. Transformers 3.: 21,328 millió dollár, 3. Förtelmes főnökök: 17,777 millió dollár.
 
 
2011.07.18
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.